Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Skriešanas sezona ir klāt!

"Garcēliena" dalībnieki, kuri aizvadītajā nedēļā pievarēja 107 kilometrus no Rīgas uz Valmieru © publicitātes

Skriešana ir masveidīgākais sporta veids, jo ar to var nodarboties daudz un dažādos līmeņos, vecumos un veidos. Pēdējos gados ļoti populāri ir kļuvuši tādi pilsētu maratoni kā "Lattelekom Rīgas maratons", "Nike Riga run", „Skrien Latvija” un vēl virkne dažādu sacensību. Taču šogad skrējēju uzmanību piesaista arī neparastāki pasākumi, piemēram, "Stirnu buks 2015”, „Zilonis tumsā” vai kalnu maratons - skrējieni pa Latvijas skaistākajām un ainaviskākajām vietām.

Galvenās atšķirības starp ierastajiem pilsētu maratoniem un taku skrējieniem ir sportošanas vide. "Asfalta skrējienos vari "uzkāpt" uz trases un nodoties savām domām un skriešana notiek automātiski. Savukārt taku skrējienos visu laiku notiek darbs ar trasi - pagriezieni, kāpumi, kritumi, dabas skati,” portālam nra.lv atklāj Signis – viens no populārā skriešanas portāla VSN Noskrien ekspertiem. „Taku skrējieni ir arī grūtāki. Ne tikai dēļ sarežģītāka reljefa, bet arī seguma, trases platuma un dažādām blakus lietām. Saka, ka taku skrējiens 30 km garumā ir līdzvērtīgs klasiskajam maratonam 42 kilometru garumā. Tāpat tīri inventāra ziņā, iespējams, būs nepieciešami specifiskāki apavi un stingrāka auduma krekls, bet, protams, tas ir tikai skrējiens un, ja tajā dodies prieka pēc, tad derēs arī ierastais tērps un apavi," stāsta Signis.

Tikmēr entuziasts Edgars Bukšs, kurš vēl pagājušajā nedēļā spēja pievarēt 107 kilometrus garo skrējiensoļojumu "Rīga-Valmiera 2015", portālam nra.lv dalījās savās pārdomās par šīs vasaras interesantākajiem skrējieniem: "Šogad ārkārtīgi interesants solās būt taku skrējiena seriāls "Stirnu Buks", kas sastāvēs no 5 posmiem. Šogad tas tiek organizēts pirmo reizi, bet noteikti būs lielisks. Ļoti interesants ir skrējiens "Zilonis tumsā". Tas būs nakts taku skrējiens, kas norisināsies 6. jūnijā. Nakts taku skrējiens notiek pa dažāda seguma ceļiem un takām (asfalts, lauku ceļi ar grants segumu, aizauguši meža ceļi, reiz bijušas takas un bezceļi, meža ceļi un takas). Tāpat ļoti interesanti ir skrējieni "Cēsu Eco Trail" un "Siguldas Kalnu maratons. Skrējiens "Patriots" arī katru gadu kļūst arvien populārāks (notiek pie Ložmetējkalna ap 18. novembri). Jāsaka, ka standarta asfalta maratonos vairs ar neko nepārsteigsi, tāpēc iepriekš minētie skrējieni arī vairāk paliek atmiņā. No asfalta skrējieniem vispopulārāko laikam varu minēt skriešanas seriālu no 7 posmiem "Skrien Latvija".”

Jāpiezīmē , ka neparastos skrējienus visbiežāk organizē entuziasti, nevis profesionāli sportisti. Pēc līdzīga scenārija ir tapis arī taku skrējiens "Stirnu Buks 2015", kuru organizē Rimants Liepiņš. "Ideja radās pirms pāris gadiem, regulāri skraidot Āžu apvidū. Sākotnēji plānojām sarīkot vien nelielu draugu tusiņu, tādu kā koptreniņu izcili skaistā, ainaviskā un paugurainā vidē, kur netrūkst ne savu teiku, ne spoku stāstu. Tā pērn dzima taku skrējiens "Āžu kalna stirnu buks", uz kuru ieradās necerēti plašs pulks dalībnieku – startēja vairāk kā 500 dalībnieku. Pēc pasākuma saņēmām daudz uzslavu un laba vēlējuma, kas apstiprināja mūsu, kā organizētāju sajūtu - skrējienu Latvijā netrūkst, bet skrējieni izcilā skaistā, tai pat laikā skrējiena dalībniekiem nebūt ne vieglā un vienkārši izskrienamā apvidū, nav daudz. Tāpēc uzdrošinājāmies izsapņot taku skrējienu seriālu "Stirnu buks 2015", kur katra no distancēm dalībnieku ievedīs – Garkalnes mežu, Abavas senlejas, Pokaiņu meža un Zebrus ezera, Talsu pauguraines un Milzkalnes mežu mistēriju pilnajos un ainaviski bagātajos meža ceļos un taciņās, kas garām skrienot ļaus izbaudīt arī pa kādam kultūrvēsturiskam objektam, neskaitāmiem pauguriem, pilskalniem, gravām, esošām un pamestām slēpošanas trasēm, mežacūku vannām un citiem dabas izaicinājumiem," intriģējoši stāsta skrējiena organizators. R. Liepiņš.

Par skrējiena popularitāti liecina fakts, ka uz pirmo posmu plāno ierasties jau ap 1000 dalībnieku, kas taku skrējieniem ir solīds skaits. Nestandarta skrējienu mīļotājiem noteikti interesanti varētu likties arī vēl virkne sacensību. 1. augustā Cēsīs norisināsies "Cēsis Eco Trails 2015", garo distanču skriešanas sacensības, kuras norisināsies trīs distancēs – 15, 30 un 80 kilometru startēs, bet 6. jūnijā startēs nakts taku skrējiens "Zilonis Tumsā", kura sākuma punkts būs pie Ziloņa ezera Mordangā.

INFO

Ar taku skrējienu Garkalnes mežu "Stirnu buks 2015" 12. aprīlī aizsāksies 5 taku skrējienu seriāls. Lai arī katrs no skrējieniem būs atsevišķas sacensības, iespaidīgos MammaDaba Tērvetes koktēlnieku darinātos kausus saņems seriāla kopvērtējuma uzvarētāji.

Taku skrējiena seriāla "Stirnu buks 2015" skrējieni notiks izcili ainaviskās vietās – Garkalnes mežu, Abavas senlejas, Pokaiņu meža un Zebrus ezera, Talsu pauguraines un Milzkalnes mežu mistēriju pilnie un ainaviski bagātie meža ceļi un taciņas, garāmskrienot ļaus izbaudīt arī pa kādam kultūrvēsturiskam objektam, neskaitāmiem pauguriem, pilskalniem, gravām, esošām un pamestām slēpošanas trasēm, mežacūku vannām un citiem MammasDabas izaicinājumiem.

Skrējieni notiks, lielākoties, ārpus pilsētām pa dažāda seguma ceļiem un takām, asfalts – ne vairāk, kā 5-10% no distances kopējā garuma, lauku ceļi ar grants segumu, aizauguši meža ceļi, reiz bijušas takas un bezceļi, meža ceļi, stigas un takas. Katrā no seriāla sacensībām dalībniekiem tiks piedāvātas 4 dažādas distances visiem meistarības līmeņiem un izturības sliekšņiem.

ESI AKTĪVS!

Ikviens skriešanas entuziasts ir aicināts no 13.aprīļa visās preses tirdzniecības vietās meklēt jauno žurnāla «Maratons» numuru. Žurnālā ar meiteni no mūsu vidus - Sanitu - uz vāka atradīsiet daudz interesantas un noderīgas informācijas saistībā ar skriešanu.