Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Uz Prāgu dosies vismaz 5000 fanu

© F64

Hokeja pavasaris jau klauvē pie durvīm – vēl tikai dažas nedēļas, un Latvijas hokeja valstsvienība dosies uz Prāgu, lai cīnītos pret Čehijas, Kanādas, Zviedrijas, Vācijas, Šveices, Austrijas un Francijas izlasēm.

Atbalstīt mūsējos dosies vismaz 5000 Latvijas izlases fanu, prognozē ceļojumu aģentūras Travel Art LV valdes priekšsēdētāja Inese Krūmiņa. Iespējams, pat daudz vairāk, taču diezin vai Prāgā būs pārspēts Minskā bijušo fanu rekords.

Interese par Prāgu liela

«Interese par došanos uz Pasaules čempionātu hokejā ir liela. Pirmkārt, Čehijas galvaspilsēta ir skaista un interesanta kā galamērķis pat tiem, kuri par hokeju neinteresējas vai interesējas pastarpināti. Otrkārt, arī izmaksu ziņā Čehija ir krietni pievilcīgāka nekā lielākā daļa Eiropas galvaspilsētu. Treškārt, šogad mums bijusi īsa hokeja sezona, pateicoties tam, ka Dinamo Rīga nespēlēja KHL playoff, un cilvēki ir noilgojušies pēc laba hokeja un uzvarām,» uzskata I. Krūmiņa un prognozē, ka uz Prāgu dosies vismaz 5000 Latvijas izlases līdzjutēju.

Savukārt ilggadēja hokeja fane Ieva Nadziņa pat drosmīgi prognozē, ka kopējais Latvijas hokejistu atbalstītāju skaits Prāgā varētu būt no 7000 līdz 9000 – tikai nedaudz mazāks nekā pērn Minskā, kad labots līdzšinējais rekords – aplēses liecina, ka tie bijuši vismaz 11 000–13 000, bet ne visi vienlaikus. «Prāga ir skaista – daži brauks vienkārši baudīt pilsētu,» piebilst I. Nadziņa.

«Šobrīd izskatās, ka lielākais fanu pulks būs uz spēlēm pret Vāciju un Austriju. Mazāks – spēlē pret mājiniekiem čehiem un Francijas valstsvienību,» uzskata I. Krūmiņa. Savukārt I. Nadziņa lēš, ka puse līdzjutēju dosies tieši uz pirmajām Latvijas izlases spēlēm, kas veiksmīgi sakrīt ar maija brīvdienām, un nav jākavē darba dienas, bet otra puse uz beigām – kad visvairāk varēs izjust uzvaras garšu. «Viss atkarīgs no spēles pret stiprajiem pretiniekiem. Iespējams, ka pēc kādas izcilas spēles daudzi paļausies uz emocijām un brauks, iepriekš neplānojot!» uzskata ilggadējā hokeja fane.

Melnajā tirgū – līdz 300 eiro

Viens no sāpīgākajiem jautājumiem čempionātam Prāgā ir biļetes. Vēl joprojām aktuāla problēma ir biļešu trūkums uz Latvijas – Čehijas spēli 2. maijā. Jau iepriekš čempionāta rīcības komitejas preses sekretāre Martina Kučerova Neatkarīgajai teica, ka laikā, kad sāka tirgot dienas biļešu komplektus, tos, kurās bija arī mājinieku spēles, izpirka vai rezervēja piecu stundu laikā. Vēlāk gan pa kādai biļetei parādījās tirdzniecībā, taču Latvijas – Čehijas spēle vēl joprojām ir lielākais deficīts. «Ar atsevišķām spēles Latvija – Čehija biļetēm varam nodrošināt mūsu grupu braucējus, bet individuālajiem braucējiem piedāvā tikai dienas biļešu komplektus, kuros ietilpst biļetes uz šo spēli, kopā ar naktsmītnēm,» uzsver I. Krūmiņa.

Čehijā melnajā tirgū biļetes cena uz šo spēli svārstās līdz pat 300 eiro. «Biļešu jautājums ir sāpīgs, bet tas pie mums ierasts. Laikā, kad sākās pieteikšanās uz biļešu komplektiem, daudzi ieņēma rindu un pēc tam to pārdeva. Paši no savas kabatas nemaksājot neko, bet nopelnot,» Neatkarīgajai atzīst Prāgas iedzīvotājs Jans Zajics.

Izvēlas dzīvot vienkopus

Vairums latviešu fanu Prāgā meklē lētas naktsmītnes. «Populārs ir tā dēvētais Latviešu tornis jeb hotelis – hostelis A&O,» uzsver I. Krūmiņa. Ļaudis mēģina samazināt izdevumus uz naktsmītņu rēķina, kā arī savu lomu spēlē tas, ka latviešiem ir vēlme dzīvot vienkopus. «Jau pērn Minskā, kad organizējām Latvijas māju, pierādījās, ka mūsu fanu interese ir dzīvot jebkādos apstākļos, ka tik visi kopā!» atklāj I. Krūmiņa. Daudzi ir arī tādi, kas izvēlas dzīvot kempingos vai īrēt dzīvokļus. Turīgākie vai tie, kas brauc kopā ar ģimenēm, priekšroku dod dzīvošanai trīs un četru zvaigžņu viesnīcās, kas čempionāta laikā nav lēts prieks.