Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Delna": Streļčenoka vēršanās pret medijiem ir ētikas pārkāpums

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jaroslava Streļčenoka vēršanās pret medijiem un nevalstiskajām organizācijām, pieprasot paskaidrot to paustos viedokļus, ir būtisks ētikas pamatprincipu pārkāpums, savā izvērstajā Streļčenoka darbības novērtējumā norādījusi "Sabiedrība par atklātību "Delna"".

"Delna" uzskata, ka Streļčenoka komunikācija publiskajā telpā, attaisnojoties par KNAB notiekošo, neliecina par ētikas normu ievērošanu. Streļčenoks nespējot izskaidrot KNAB notiekošo.

Kā norādīja "Delnas" direktors Gundars Jankovs, Streļčenoks arī neapzinās savus trūkumus, tos neanalizē un neizdara secinājumus. To apliecina fakti, ka, neskatoties uz iepriekšējo zemo novērtējumu, Streļčenoks savā darbībā nav mainījis izvēlēto vadības modeli, nav pievērsies un ar savu iniciatīvu nav aktīvi virzījis KNAB izstrādātās stratēģijas, nav centies kļūt par viedokļa līderi, nav spējis racionāli atrisināt konfliktus ar personālu iestādē.

Streļčenoks stratēģiskus jautājumus, kas būtu jāuzņemas pašam vadītājam, deleģē padotajiem. Tas rada situācijas, ka konkrētais jautājums neiegūst nozīmīgumu un tiek pakļauts riskam, ka netiks pienācīgi virzīts un apstiprināts. Šāda pieeja būtiskus jautājumus padara par formāliem. Streļčenoks vadības jautājumos paļaujas uz citiem, viņam trūkst sava stratēģiska viedokļa, kuru aizstāvēt un virzīt, uzskata "Delna".

Kā uzsvēra Jankovs, trūkstot līderības īpašībai, nemainot vadības modeli, KNAB netiek pienācīgi nodrošināta labas pārvaldības principu ievērošana. Tas ir kritiski, jo pie šādas situācijas, kad KNAB ir vājš vadītājs, tiek apdraudēta arī valsts drošība. KNAB vadītājam nevirzot iestādi skaidri un efektīvi, netiek nodrošināta "lielo" korupcijas lietu atklāšana saprātīgā termiņā. Nenotiek mērķtiecīga un efektīva cīņa ar korupciju, jo KNAB un valsts pretkorupcijas stratēģiju izstrādā un virza zemāka līmeņa amatpersonas, kuras atbild par šauru funkciju un uzdevumu izpildi, nevis par sistēmisku un kompleksu pretkorupcijas jautājumu virzīšanu. Šis pienākums ir jāuzņemas KNAB vadītājam. Pašreizējā pieeja pretkorupcijas stratēģiju padara par formālu un neefektīvu.

Vērtējot KNAB jautājumu saistībā ar vadītāja atlases procesu, "Delnas" direktors norādīja, ka jau tagad būtu jāsāk darbs pie KNAB vadītāja atlases procesa pārskatīšanas. "Delna" uzskata, ka līdzšinējais atlases process nav pietiekami efektīvs, lai KNAB tiktu pie kompetenta vadītāja.

Kā ziņots, "Delna" uzskata, ka Streļčenoks nevar būt KNAB vadītājs. "Delna" uzsvērusi, ka Streļčenoks vairāk pievēršas sīkumiem, nevis lieliem un globāliem pretkorupcijas jautājumiem, ko no viņa sagaida valsts. Patlaban Streļčenoks, pēc organizācijas direktora teiktā, var interpretēt normatīvos aktus, nevis pildīt globālus uzdevumus korupcijas novēršanas jomā.

Novērtēt KNAB vadītāja darbu līdz 20.martam ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) lūgusi "Sabiedrību par atklātību "Delna"", Latvijas Juristu apvienību un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu un darbinieku arodbiedrību. Organizācijas Streļčenoku vērtējušas atbilstoši septiņām kompetencēm, tostarp ētiku, personālvadību un stratēģisko vadību.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu un darbinieku arodbiedrība savu vērtējumu ir iesniegusi, taču, ņemot vērā, ka Streļčenoka vērtēšanu vēl nav sākusi komisija, tad arodbiedrība no publiskiem komentāriem pagaidām atturas. "Esam snieguši savu vērtējumu par visām septiņām kompetencēm," aģentūrai LETA uzsvēra arodbiedrībā.

Arodbiedrība gan iepriekš ir vairākkārt publiski kritizējusi Streļčenoka rīcību.

Cits Streļčenoka vērtētājs - Latvijas Juristu apvienība - KNAB priekšnieka darbu vērtē pozitīvi, aģentūrai iepriekš LETA atzina apvienības valdes priekšsēdētājs Rihards Bunka.