Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Bankomātiem nepatīk piecīši

© Scanpix

Piecu eiro banknotes, kas ir mazākās apgrozībā esošās eiro banknotes, visos Latvijas bankomātos nav pieejamas.

Komercbanku speciālisti to skaidro ar bankomātu īpatnībām, tas ir, ne visi bankomāti ir piemēroti piecīšu izdošanai, un ar šīs naudaszīmes zemo popularitāti. Savukārt ar piecu eiro iemaksu bankomātos gan problēmu nav.

Piecu eiro banknotes ir saņemamas visos SEB bankas bankomātos. SEB bankas ārējās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone Neatkarīgajai uzsvēra, ka visi SEB bankas bankomāti ir pielāgoti piecu eiro banknošu izdošanai.

Piecus eiro iespējams izņemt arī daļā Swedbank bankomātu. Savukārt ne Citadeles, ne DNB bankas bankomātos tie nav vispār pieejami. DNB bankas sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa Neatkarīgajai skaidroja, ka DNB bankas bankomāti tam nav piemēroti, tāpēc mazākā iespējamā summa, ko var izņemt no šiem bankomātiem, ir 10 eiro. Savukārt bankas Citadele aplēses liecina, ka šīs bankas bankomātos vispieprasītākās ir 10 un 20 eiro naudaszīmes. «No praktiskā viedokļa secinām, ka bankomātos cilvēki vienā reizē izņem vidēji 100 eiro, tāpēc šobrīd neplānojam piecu eiro banknošu izmaksas ieviešanu Citadeles bankomātos. Citadeles klienti bankas filiālēs bez komisijas maksas no sava konta var izņemt skaidru naudas summu līdz 9,99 eiro. Tāpat aicinām iedzīvotājus doties uz veikaliem, kur piedāvā skaidras naudas izmaksu, piemēram, ViršiA un Lukoil benzīna uzpildes stacijās, Iki veikalos, SIA Latvijas aptieka, kopumā vairāk nekā 700 vietās visā Latvijā,» Neatkarīgajai uzsvēra bankas Citadele Ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Arī Latvijas Bankas rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijā populārākās ir nevis mazās naudaszīmes, bet gan 20 eiro banknotes, jo pērn gada beigās apgrozībā bija 13,6 miljoni 20 eiro banknošu, ko bija emitējusi Latvijas Banka. Savukārt piecu eiro banknošu bija uz pusi mazāk – tikai seši miljoni gabalu. Pērn apgrozībā bija arī 8,6 miljoni 10 eiro banknošu un 9,6 miljoni 50 eiro banknošu, ko emitējusi Latvijas Banka.

Šobrīd eirozonas valstīs, tajā skaitā Latvijā, apgrozībā ir divu veidu 5 un 10 eiro banknotes – jaunās un vecās. Jaunā 5 eiro banknote apgrozībā nonāca 2013. gada maijā, 10 eiro banknote – pērn rudenī. Gan jaunās, gan vecās banknotes ir derīgas maksāšanai. 25. novembrī apritē nonāks arī jaunā 20 eiro banknote. «Iedzīvotājiem būtiski zināt, ka viņiem nekas speciāli nav jādara – nav jāiet uz bankām un banknotes nav jāmaina,» skaidroja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš.