Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Gapoņenko: Latvijā ASV tanki atrodas "lai izšautu krievus"

© f64

"Jau visiem pasaulē skaidrs, ka amerikāņu tanki Latvijā ir tādēļ, lai izšautu vietējo krievu populāciju un ievietotu krievu tautības cilvēkus koncentrācijas nometnēs,” savā facebook profilā ierakstījis bēdīgi slavenais opozicionārs Aleksandrs Gapoņenko. Šis viņa ieraksts raisījis plašu rezonansi sociālajos tīklos – līdzīgi domājošie aktīvisti ir izteikuši atzinību un atbalstu šādai teorijai, savukārt daudzi citi Latvijas iedzīvotāji jutušies tik šokēti, ka pat vērsušies pie Valsts policijas, aicinot „darīt kaut ko lietas labā”.

Aleksandrs Gapoņenko ir nepilsonis, organizācijas "Nepilsoņu kongress" priekšsēdētājs un aktīvs krievu tiesību Latvijā aizstāvis. A. Gapoņenko aktīvi piedalījās 2012. gadā referendumā „Par valsts valodu”, ar mērķi panākt, lai Latvijā krievu valoda būtu otrā valoda un jau bieži nonācis Drošības Policijas (DP) redzeslokā, galvenokārt tieši savu agresīvo uzskatu izplatīšanas dēļ.

Par godu leģionāru atceres dienai A. Gapoņenko savā facebook profilā ievietoja ļoti apšaubāma satura rakstu, kurā apgalvoja – amerikāņu tanki Latvijā atrodas, lai veiktu etniskās tīrīšanas operāciju. Protams, A. Gapoņenko facebook draugu lokā nav trūcis arī šīs idejas atbalstītāju un komentāru sadaļā pat izvērtusies emocionāla diskusija par šo jautājumu. Tomēr šāds, tiešu naidu kurinošs ieraksts bija satraucis Latvijas iedzīvotājus, kuri šo ierakstu kopā ar saviem komentāriem nodeva Valsts policijai (VP).

Te gan jānorāda - Valsts policija šāda tipa jautājumus nerisina. „Šādas sūdzības ir Drošības policijas kompetencē,” apliecina VP pārstāvis Toms Sadovskis. „Valsts policija protams sūdzības, kas nonākušas tās redzeslokā, nodod tālāk attiecīgajām instancēm, tomēr jāatceras, ka „tvīts” nav tas pats, kas  oficiāls iesniegums,”  viņš akcentē.

Tiesa, vēršoties pēc skaidrojuma pie Drošības policijas, nra.lv noskaidroja, ka nekāds īpašs sods mulsinošo apgalvojumu izplatītājam nedraud.

„Drošības policija ir informēta par šiem un citiem absurdajiem un nepatiesajiem A. Gapoņenko kunga izteikumiem, ko viņš regulāri tiražē gan savā Facebook profilā, gan komunikācijā ar plašsaziņas līdzekļiem, īpaši Krievijas. Lai gan šie provokatīvie komentāri balstās tikai uz A.Gapoņenko kungam saprotamu loģiku un ir pretrunā ar realitāti, tie nepārkāpj vārda brīvības robežu un par to publicēšanu vai izplatīšanu šobrīd spēkā esošās tiesību normas neparedz ne krimināltiesisku, ne administratīvu atbildību,” skaidroja Drošības policija, uzsverot, ka vienīgais veids kā pret to efektīvi cīnīties ir atmaskot šādus, aplamos izteikumus un informēt gan pašmāju, gan ārvalstu sabiedrību par to izplatītāju rīcības motivāciju.