Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zemniekiem par hektāru maksās aptuveni 92 eiro

Lai lauksaimnieki veiksmīgāk varētu pieteikties platību maksājumiem, kas tagad jādara elektroniski, Latvijas Mobilais telefons izstrādājis īpašu risinājumu © F64

Šis gads zemniekiem nāk ar jaunām prasībām – platību maksājumu saņemšanai pilnā apjomā būs jāievēro videi un klimatam labvēlīgas lauksaimniecības prakses jeb zaļināšanas prasības. Turklāt dokumenti platību maksājumu saņemšanai zemniekiem, kuri apsaimnieko vairāk nekā desmit hektāru aramzemes, obligāti būs jāiesniedz elektroniski. Pārējie zemnieki atbalstam var pieteikties tāpat kā līdz šim – papīra formātā vai ar interneta starpniecību, kā katram ir ērtāk.

Šogad vienotā platību maksājumu likme, pēc provizoriskiem aprēķiniem, ir 58 eiro par vienu hektāru. Taču šogad papildus šim maksājumam lauksaimnieki varēs saņemt arī tiešo maksājumu aptuveni 34 eiro par hektāru apjomā par zaļināšanas prasību ievērošanu. Tas nozīmē, ka lauksaimniekam būs jānodrošina kultūraugu dažādošana, jāizveido un/vai jāuztur ekoloģiski nozīmīgas platības un jāsaglabā ilggadīgie zālāji. Zaļināšanas prasības obligāti attieksies uz saimniecībām, kuras apsaimnieko vairāk nekā desmit hektāru aramzemes. Šīs saimniecības šo maksājumu saņems tikai tad, ja tiks ievērotas zaļināšanas prasības. Savukārt bioloģiskās saimniecības un mazie zemnieki šo maksājumu saņems automātiski.

Līdz ar jaunā maksājuma ieviešanu lauksaimniekiem, kuriem ir vairāk nekā desmit hektāru aramzemes, platību maksājumiem ar šo gadu obligāti ir jāpiesakās elektroniski. Lauku atbalsta dienesta (LAD) rīcībā esošā informācija liecina, ka Eiropas Savienības maksājumus saņem aptuveni 60 000 saimniecību Latvijā, no tām dokumentus elektroniski pērn iesniedza vien 14% jeb aptuveni 8500 zemnieku. Taču, stājoties spēkā prasībai par obligātu elektronisku pieteikšanos, pēc LAD direktores vietnieka Ģirta Krūmiņa informācijas, šogad pieteikumus elektroniski būs jāiesniedz vēl aptuveni desmit tūkstošiem saimniecību.

Izmantot modernās tehnoloģijas mudina arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. «No šā gada, iesniedzot pieteikumus tiešajiem maksājumiem, kļūdīties ir bīstami – kļūdu dēļ saimnieki var palikt bez atbalsta. Lai tas nenotiktu, pieteikumi jāiesniedz elektroniski, un tas garantēs precīzu pieteikumu aizpildīšanu un ātrāku atbalsta izmaksu. Datorprogramma pateiks priekšā, kurā ailītē ir kļūda, ļaujot izvairīties no kļūdīšanās pirms dokumentu iesniegšanas,» sacīja J. Dūklavs.

Diemžēl ne visiem Latvijas lauksaimniekiem, kuri pretendē uz platību maksājumiem, ir pieejams internets un ir vajadzīgās prasmes šo dokumentu iesniegšanai elektroniski. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis uzsvēra, ka LLKC ir sertificējis 56 konsultantus visā Latvijā, kuri palīdzēs pieteikumu aizpildīšanā tiem lauksaimniekiem, kuri nejūtas droši par savām prasmēm. Savukārt iespēju tikt pie interneta palīdzēs nodrošināt SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT). «Esam vienojušies, ka no 30. marta mums talkā nāks arī kompānija Latvijas Mobilais telefons, jo saimnieku skaits, kam būs nepieciešama palīdzība, ir ļoti liels,» sacīja M. Cimermanis.

LMT lauksaimniekiem piedāvās par zemāku cenu iegādāties datoru ar interneta pieslēgumu, nodrošinot arī interneta signālu pastiprinošu iekārtu uzstādīšanu saimniecībās, ja tas nepieciešams. «LMT 4G sakaru tīkls ir pieejams jau vairāk nekā 77% Latvijas iedzīvotāju. Tehnoloģiju pieejamība un salīdzinoši zemās pakalpojumu izmaksas ir padarījušas mūsu lauksaimniekus un reģionus vēl konkurētspējīgākus. Īpaši atbalstot tos zemniekus, kuriem turpmāk būs elektroniski jāiesniedz pieteikumi zaļināšanas maksājuma saņemšanai, LMT ir sagatavojis arī īpašu piedāvājumu – Zemnieku komplektu,» atklāja LMT prezidents Juris Binde. Zemnieku komplekts – ātrgaitas internets un dators – maksās aptuveni 26 eiro mēnesī, slēdzot līgumu uz diviem gadiem. Lauksaimnieki 11 LMT klientu apkalpošanas centros varēs izvēlēties piemērotāko datoru no vairākiem modeļiem. Tiesa, šis piedāvājums ir pieejams vien tiem zemniekiem, kuri ir reģistrējušies LAD.

Pieteikšanās ES maksājumiem sāksies 1. aprīlī un turpināsies līdz 15. maijam. Nokavējot šo termiņu, atbalsta summa katru dienu tiks samazināta par procentu.