Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvietim ikdienas izdevumiem nepieciešami 452 eiro mēnesī

© F64

2014.gadā minimālā nepieciešamā summa ikdienas izdevumu segšanai palielinājusies par 21 eiro jeb 5%, sasniedzot 452 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2014.gada ienākumu un dzīves apstākļu apsekojumā apkopotais iedzīvotāju viedoklis par mājsaimniecību rīcībā esošo ienākumu pietiekamību.

Lai arī pēdējo gadu laikā ir strauji palielinājušies mājsaimniecības rīcībā esošie ienākumi, to apjoms arvien nepārsniedz minimālo summu, kas būtu nepieciešama mājsaimniecībai ikdienas izdevumu segšanai. 2013.gadā mājsaimniecībās norādīja, ka vidēji mēnesī uz vienu mājsaimniecības locekli būtu nepieciešams vismaz 431 eiro, lai segtu nepieciešamos ikdienas izdevumus. Tomēr to rīcībā esošie ienākumi sasniedza tikai 354 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī un bija par 18% mazāki par minimālo nepieciešamo summu ikdienas izdevumu segšanai.

2014.gadā mājsaimniecībām nepieciešamā summa ikdienas izdevumu segšanai pieauga par 5% un sasniedza vidēji 452 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. 2014.gada ienākumu dati tiks apkopoti līdzīgā apsekojumā šogad, kas ir sācies martā un ilgs līdz jūnija beigām.

2014.gadā ir uzlabojies mājsaimniecību vērtējums par savām iespējām segt nepieciešamos ikdienas izdevumus. Pēdējā gada laikā ir samazinājies mājsaimniecību īpatsvars, kurām ar lielām grūtībām izdodas segt ikdienas izdevumus. Arvien vairāk mājsaimniecību apgalvoja, ka ikdienas izdevumus sedz ar nelielām grūtībām vai samērā viegli.

Segt nepieciešamos ikdienas izdevumus visgrūtāk bija vientuļajiem vecākā gadagājuma (vecumā virs 65) iedzīvotājiem, mājsaimniecībām, kur dzīvo viens pieaugušais ar bērniem, kā arī mājsaimniecībām, kur dzīvo pāris ar trim un vairāk bērniem vecumā līdz 18 gadiem.

Salīdzinot ar 2013.gadu, par 12,6 procentpunktiem ir samazinājies mājsaimniecību īpatsvars, kurās dzīvo pāris ar trim un vairāk bērniem un kuras apgalvo, ka nepieciešamos ikdienas izdevumus sedz ar grūtībām vai lielām grūtībām - no 63,9% 2013.gadā līdz 51,3% 2014.gadā.

2014.gadā trūcīgākajās mājsaimniecībās norādīja, ka ikdienas izdevumu segšanai tām būtu nepieciešami 318 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. 73,1% šo mājsaimniecību ikdienas izdevumus sedza ar grūtībām vai ar lielām grūtībām, un tikai 1,4% - viegli vai ļoti viegli. Turīgākajām mājsaimniecībām ikdienas izdevumiem nepieciešamā summa bija ievērojami augstāka - 658 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī.

20,9% turīgāko mājsaimniecību norādīja, ka tās spēj segt ikdienas izdevumus ar grūtībām vai ar lielām grūtībām. Turklāt salīdzinājumā ar 2013.gadu tieši turīgāko mājsaimniecību vidū visstraujāk samazinājies mājsaimniecību skaits, kuras ar grūtībām vai ar lielām grūtībām sedza ikdienas izdevumus - no 27,4% 2013.gadā līdz 20,9% 2014.gadā.