Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

28.martā notiks akcija "Zemes stunda"

© F64

28.martā laikā no plkst.20.30 līdz 21.30 iedzīvotāji, pašvaldības un uzņēmumi ir aicināti sagaidīt Zemes stundu -, simboliski izslēdzot apgaismes objektus, aģentūru LETA informēja projekta vadītāja Arta Mellupe.

Šī gada 28.martā minētajā laikā pašvaldības un uzņēmumi iespēju robežās aicināti izslēgt fasādes apgaismojumu labi pamanāmām un pazīstamām, centrālām ēkām vai objektiem (baznīcas, domes ēkas, kultūras nami un citi), neradot riskus iedzīvotāju drošībai, - piemēram, ielu apgaismojumus ieteicams atstāt, jo akcija ir simboliska.

Šogad Zemes stundas uzsvars tiek likts uz klimata pārmaiņām, atgādinot, cik svarīgi ir ikkatram apzināties kritiskās izmaiņas, veicinot izpratni par procesiem un aicinot uz rīcību, kas palīdzētu novērst un pielāgoties klimata pārmaiņām.

"Gada beigās Parīzē visu valstu līderiem nepieciešams noslēgt vienošanos par to, kas turpmāk notiks ar mūsu dzīves telpu. Klimata pārmaiņas ir pierādītas un cilvēki arvien vairāk sāk apzināties un izjust tās. Pasaules Dabas Fonds (PDF) aicina nestāvēt malā un piedalīties Zemes stundā kopā ar daudziem miljoniem cilvēku visā pasaulē, tādējādi parādot kā valstu līderiem, tā sev katram pašam - nākotne, kas balstīta uz atjaunojamiem resursiem, ir iespējama," aicina PDF direktors Jānis Rozītis.

"Lai apturētu neatgriezeniskas klimata pārmaiņas un saglabātu līdzšinējo līdzsvaru dabā, viens cilvēks nedrīkst radīt vairāk kā trīs tonnas oglekļa dioksīda gadā. PDF ir izveidojis īpašu kalkulatoru, kas pāris minūtēs spēj sniegt informāciju par to, kā jūsu dzīvesveids ietekmē klimatu," iepazīties ar kalkulatoru vietnē "www.pdf.lv/klimats" aicina PDF eksperts Jānis Brizga.

PDF atgādina, ka Zemes stundas mērķis nav ietaupīt elektroenerģiju vienas stundas laikā, bet iesaistīt sabiedrību diskusijās par to, kas ietekmē vides procesus, kā arī veicināt ilgtspējīgu dzīvesveidu - ne tikai Zemes stundas laikā, bet katru dienu un katru stundu.

Zemes stundas akcijā brīvi var piedalīties ikviens iedzīvotājs, uzņēmums vai pašvaldība. Uzņēmumu un organizāciju dalību Zemes stunda 2015 aicina pieteikt, rakstot uz e-pastu "info@pdf.lv".

"Zemes stunda" ir pasaulē lielākā vides aizsardzībai veltītā akcija, kas ikgadēji notiek marta pēdējās sestdienas vakarā laikā no plkst.20.30 līdz 21.30 pēc vietējā laika. Līdzīgi kā Jaunā gada sagaidīšana, Zemes stunda tiek organizēta un svinēta ikvienā pasaules daļā, sekojot laika joslu plānojumam. Zemes stunda deviņu gadu laikā ir attīstījusies par globālu kampaņu, kurā ikvienam pasaules iedzīvotājam dota iespēja parādīt savu attieksmi un rīcību vides un dabas ilgtspējas saglabāšanai. Akcijas laikā iedzīvotāji, institūcijas, uzņēmumi, organizācijas ir aicināti simboliski uz vienu stundu izslēgt elektrību, tādējādi paužot savu atbalstu vides un klimata pārmaiņu problemātikai un nepieciešamajiem risinājumiem.