Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvija arvien pievilcīgāka tūristiem

© F64

Tūristu skaits Rīgā pērn sasniedzis divus miljonus, un pēdējo desmit gadu laikā Latvijā divkāršojies tūristu mītnēs apkalpoto viesu skaits.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sniegto informāciju pērn Rīgas viesnīcās un citās tūristu mītnēs apmetušies 1 122 926 viesi, kas ir par 15,6% vairāk nekā 2013. gadā. Pavadīto nakšu skaits palielinājies par 10%, sasniedzot 1 953 199 naktis, un kopējais tūristu skaits sasniedzis divus miljonus. Vislielākais apkalpoto tūristu skaits Rīgas viesnīcās un citās tūrisma mītnēs reģistrēts no Krievijas – 18,4%, Vācijas – 11,9%, Igaunijas – 7,2%, Lietuvas – 6,3%, Norvēģijas – 5,8%, Somijas – 5,7%, Zviedrijas – 5% un Lielbritānijas – 4,8%. Lielākais tūristu skaita pieaugums vērojams no Lielbritānijas – 50%, Vācijas – 40%, Beļģijas – 35%, Dānijas un Baltkrievijas – 30%, Nīderlandes – 20%. Lai arī aizvadītājā gadā par 6,5% samazinājies viesu skaits no Krievijas, šie tūristi veido lielāko daļu apkalpoto viesu Rīgas viesnīcās. Analizējot kopējo tūristu skaitu pilsētā, papildus viesnīcu darbību raksturojošiem rādītājiem ir jāņem vērā vēl pāris nozīmīgi faktori. Pirmkārt, pērn Rīgā apkalpoti vairāki desmiti kruīza kuģu, kuru pasažieri Rīgā uzturas vien dienu, tādējādi neiekļūstot CSP apkopotajā statistikā. Piemēram, Tallink prāmju satiksmes maršrutā Latvija – Zviedrija pārvadājuši teju 700 tūkstošus pasažieru. Otrkārt, gandrīz trešā daļa tūristu Rīgā neizvēlas nakšņot viesnīcās vai citās tūristu mītnēs, bet dod priekšroku alternatīvām naktsmītnēm. Saskaņā ar Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) sniegto informāciju, plānojot ceļojumu uz Rīgu, tūristi visvairāk interesējas par iepirkšanos, naktsdzīvi un restorāniem, kā arī spa apmeklējumiem.

Tikpat iepriecinošas ziņas CSP sniedz par pēdējo desmit gadu bilanci viesnīcu biznesā – 2014. gadā Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs apkalpoti 2,1 miljons viesu, kuri naktsmītnēs pavadījuši 4,2 miljonus nakšu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 2004. gadā tūristu mītnēs 901,4 tūkstoši viesu pavadīja 2,1 miljonu nakšu.