Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Maigi sodi vjetnamiešu nelegāļu pārvadātājiem

© Scanpix

Latvijas tiesas turpina piekopt pārsteidzoši maigu attieksmi pret cilvēkiem, kuri citus cilvēkus pielīdzina kontrabandas cigarešu kravai. Nule notiesāts kārtējais vjetnamiešu nelegāļu pārvadātājs. Kāds Krievijas pilsonis. Ludzas rajona tiesā viņam piespriests simbolisks sods – divas dienas ieslodzījumā.

Uz papīra gan skaitlis ir lielāks, proti, brīvības atņemšana uz četriem mēnešiem un 15 dienām, ar izraidīšanu no Latvijas Republikas, nosakot viņam ieceļošanas aizliegumu uz četriem gadiem. Taču realitātē tieši šādu termiņu noziedznieks jau ir atsēdējis pirmstiesas izmeklēšanā. Pēc izraidīšanas krievs varēs būt brīvs un sākt skaitīt dienas līdz brīdim, kad varēs atkal atgriezties noziedzīgajā biznesā. Par to, ka tāds varētu būt šā noziedznieka nākotnes sapnis, šaubu nav, jo savā arodā viņš kļuvis par profesionāli. Robežsargi par šo nelegālo cilvēku pārvadātāju zinājuši. Lietā esot vairākas epizodes, taču paņemt ciet ar visiem pierādījumiem, proti, pieciem Vjetnamas pilsoņiem, viņu izdevies konkrēti vienā. Kā informē Valsts robežsardzes sabiedrisko attiecību vadītāja Jevgēnija Pozņaka:

«Minētais robežpārkāpējs 2014. gada septembrī nelikumīgi šķērsoja Krievijas–Latvijas zaļo robežu bez ceļošanai derīgiem dokumentiem, apzināti apejot izveidotās robežšķērsošanas vietas un ignorējot robežšķērsošanu aizliedzošās zīmes, kā arī nelikumīgi pārvietoja pāri valsts robežai lielu nelegālo imigrantu – Vjetnamas pilsoņu – skaitu.»

Savu vainu nozieguma izdarīšanā robežpārkāpējs atzina, un sodu tiesa viņam piesprieda vienojoties. Šī nav pirmā reize, kad cilvēku pārvietotāji var no sirds pateikties Latvijas tiesnešiem. Neatkarīgā nesen rakstīja par citu līdzīgu gadījumu. Atšķīrās vien noziedznieku pilsonība – astoņus vjetnamiešus pāri Latvijas robežai pārdabūt centās divi Igaunijas valstspiederīgie. Kravu viņi bija sastūķējuši busiņa dubultgrīdā. Tiesa viņus atzina par vainīgiem un piesprieda trīs un četrus gadus nosacīti. Kaut gan Krimināllikums par cilvēku kontrabandu organizētā grupā paredz līdz pat septiņiem gadiem cietumā, jo šis ir sevišķi bīstams noziegums. Te jāatgādina, ka vienā no pārvietošanas operācijām pērn kāds vjetnamietis gāja bojā. Toreiz nelegāļi bija aplipuši ļaundara laivai. Tas, pamanījis sekotājus un ar airi bakstījis nost no borta savus klientus. Viens nabadziņš, izrādās, neprata peldēt.

Kopumā pagājušajā gadā par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai tika uzsākti 18 kriminālprocesi. Tiesu spriestie maigie sodi robežsardzi nokaitinājuši. Tās priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars ir pasūtinājis apkopojumu par tiesu praksi un piemērotajiem sodiem šajās lietās. Acīmredzot starp iekšlietu un tieslietu resoriem gaidāma izskaidrošanās.