Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Konferencē Rīgā aktualizēs Irākas krīzes risinājumus

Kārlis Boldiševics (no kreisās),Harita Tohme un Sabāhs al Muhtars uzņēmušies Starptautiskais fonds «Miera vēstnieki Irākai» iniciatīvu © F64

Irākas iekšpolitiskās, ekonomiskās un sociālās krīzes un tās novēršanas aktualizēšana būs galvenais jautājums konferencē RIGA 2015 «Iestājoties par mieru un izlīgumu Irākā», kas notiks Rīgā 2. un 3. martā.

Latvijas, Eiropas Savienības, ASV, Arābu līgas, līča valstu, Irākas politiskie līderi un diplomāti, pasaules sabiedrisko organizāciju un akadēmisko institūciju pārstāvji, atsaucoties uz nodibinājuma Starptautiskais fonds «Miera vēstnieki Irākai» (Peace Ambassadors for Iraq (PAFI)) politisko iniciatīvu, starptautiskā konferencē Rīgā koncentrēs pasaules sabiedrības un politisko lēmumu pieņēmēju uzmanību risinājumu meklējumiem Irākas konflikta noregulējumam mierīgā ceļā.

Konferencē paredzēts apspriest notikumu attīstību Irākā, kas ir valsts iekšējo situāciju destabilizējoša . Irākā vērojami dramatiski cilvēktiesību pārkāpumi, ko veic gan atsevišķi grupējumi, gan arī valsts pārvaldes institūti. Kā atsevišķs temats konferencē tiks apspriesta situācija ar Islāma valsts (IS) klātbūtni Irākā un ofensīvu reģionā kopumā, kas rada arī apdraudējumu starptautiskajai drošībai pasaulē. «Mēs šobrīd redzam vairākas iespējas izbeigt Irākas iekšējo politisko un sociālo krīzi un neitralizēt Islāma valsts grupējuma aktivitātes un to turpmākos draudus Irākas un starptautiskajai drošībai, tādējādi samazinot ārējo militāro spēku tiešas iesaistīšanas nepieciešamību,» teicis nodibinājuma Starptautiskais fonds «Miera vēstnieki Irākai» prezidents, šeihs Džamals Abdulvahābs Hamīss.

Harita Tohme, nodibinājuma Miera vēstnieki Irākai valdes priekšsēdētāja, norāda, ka organizācija ir dibināta Latvijā, jo tā ir valsts, kuras 1,9 miljonu iedzīvotāju kopiena nes okupācijas pieredzi un izprot brīvības cerību. «Ukrainas konflikts Latvijas iedzīvotājiem aktualizē ticības dziļumu starptautiskajai palīdzībai, Irākas kontekstā mūsu paļaušanās ir spogulis mūsu gatavībai palīdzēt citiem,» atzīst Harita Tohme. Kopumā konference Rīgā pulcēs vairāk nekā 200 dalībnieku.

UZZIŅAI

Nodibinājums Starptautiskais fonds «Miera vēstnieki Irākai» ir Latvijā 2014. gadā dibināta sabiedriskā organizācija. Tās darbības mērķis ir efektīvu risinājumu globālas platformas izveide Irākas krīzes izbeigšanai mierīgā ceļā