Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Bankas panāk savu

Pieņemtie grozījumi vairākos likumos arī paredz izmaiņas saistība ar fiziskās personas saistību dzēšanu plānu © F64

Padodoties komercbanku lobijam, Saeima no Maksātnespējas likuma izņēmusi un Patērētāju tiesību aizsardzības likumā iekļāvusi tā dēvēto nolikto atslēgu principu. Sākot ar 1. martu, bankām, izsniedzot hipotekāros kredītus, saviem klientiem būs jāpiedāvā iespēja saņemt kredītu, ar tiesībām kredītiestādei atdot īpašumu, neko tai nepaliekot parādā.

Šādā gadījumā kredītņēmējs, visticamāk, arī maksās lielākus procentus un aizdevumā saņems mazākus līdzekļus.

Likuma grozījumi nosaka, ka kredīta devējam pēc pieprasījuma saņemšanas no patērētāja ir pienākums piedāvāt viņa izvēlei vismaz divus atšķirīgus kredīta līguma variantus, no kuriem viens paredz, ka nekustamais īpašums, kura iegādei ņemts kredīts, kalpo par pietiekamu nodrošinājumu tam, lai saistības pret kredīta devēju varētu tikt dzēstas pilnā apjomā.

Pieņemtie grozījumi vairākos likumos arī paredz izmaiņas saistībā ar fiziskās personas saistību dzēšanas plānu gadījumos, kad kreditoru prasījumu segšanai tiek novirzīti parādnieka līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no minimālās mēnešalgas. Likumprojektā noteikti atšķirīgi saistību dzēšanas plāna termiņi gadījumos, kad kopējo atlikušo saistību apjoms nepārsniedz 30 000 eiro, kad tas ir no 30 001 eiro līdz 150 000 eiro un kad tas pārsniedz 150 000 eiro. Šie termiņi attiecīgi ir viens gads no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, divi gadi un trīs gadi.

Šos likumu grozījumus izskatīšanai parlamentā iesniedza koalīcijas partiju pārstāvji – Solvita Āboltiņa, Gaidis Bērziņš, Kārlis Šadurskis, Einārs Cilinskis, Augusts Brigmanis, kā arī Edgars Putra.

Likumu izmaiņu anotācijās to autori uzsver – finanšu pakalpojumu sniegšanas nozare ir būtiska tirgus ekonomikas funkcionēšanai. Paredzot nolikto atslēgu principa piemērošanu maksātnespējas procesā, kredīta devējam palielināsies risks kredītu izsniegšanā un rezultātā samazināsies kredītu pieejamība mājsaimniecībām.

Ieviesto principu par pareizu jau atzinis finanšu ministrs Jānis Reirs. Viņš uzskata, ka tas veicinās iedzīvotāju labklājības augšanu.

«Nolikto atslēgu principam ir jābūt kā izvēles iespējai, lai mūsu iedzīvotāji varētu ērtāk tikt pie sava mājokļa. Turklāt tas ir būtisks papildinājums valsts atbalsta programmai pirmā mājokļa iegādei jaunajām ģimenēm. Šis ir pareizais virziens, lai rūpētos par mūsu iedzīvotāju labklājību,» pauž finanšu ministrs.

Viņš arī uzskata, ka jaunā norma ir būtiska kredītņēmēju un nozares interešu līdzsvarošanai, lai hipotekārie kredīti mājokļiem nekļūtu par nepieejamu lietu. Finanšu ministrijas ieskatā kreditēšana ir svarīgs instruments tautsaimniecības izaugsmes stimulēšanai.

Viņš arī vērš uzmanību uz faktu, ka aizvadītajā gadā Lietuvā un Igaunijā atsākās kreditēšanas izaugsme, bet Latvijā joprojām saglabājas negatīva kreditēšanas līkne. Šā brīža ģeopolitiskās situācijas ietekmē uz ekonomiku ir svarīgi nodrošināt papildu instrumentus ekonomikas stimulēšanai, un tieši nolikto atslēgu princips to veicināšot.

Jau ziņots, ka Saeimas iepriekš pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā nosaka no šā gada 1. marta ieviest nolikto atslēgu principu. Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus.