Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

INTERESANTI: Kā Valentīndienu svin pasaulē

© Scanpix

Dažādi interesanti fakti- kā Valentīndienu svin pasaulē.

Somijā Valentīndiena tiek dēvēta par “Draugu dienu” un tā vairāk tiek asociēta ar draudzību nevis mīlētājiem.

Slovēnijā tradicionāli Svētais Valentīns netiek saistīts ar mīlestību un romantiku, bet gan ar dabas gatavību mosties pēc ziemas un iezīmē lauku darbu sākumu. Mīlētāju dienas analogs Slovēnijā ir Svētā Georga diena, ko atzīmē 12. martā.

Francijā, kuras galvaspilsēta Parīze, tiek uzskatīta par mīlētāju pilsētu, ir senas Valentīndienas tradīcijas, kuras iesniedzas 1415.gadā, kad Londonas Tauerā ieslodzītais Orleānas hercogs Šarls veltīja romantisku poēmu savai sievai, parakstoties – Tavs Valentīns. Francūži arvien šajā dienā apmainās ar romantiskām vēstulēm un apsveikumiem.

Vācijā Valentīndiena ir populāra un nav tik ļoti komercializēta. Mīlētāji apdāvinās ar ziediem, šokolādi, dāvaniņām sirds un sivēna formā. Sivēni Vācijā simbolizē veiksmi un iekāri.

Itālijā Mīlestības diena tiek atzīmēta kā Pavasara svētki, kuru laikā pāri nododas dažādu mākslas izpausmju baudīšanai – dzejai, mūzikai, kā arī dāvina viens otram šokolādes kārbiņas skūpstu formā, pievienojot zīmītes ar citātiem par mīlestību četrās dažādās valodās.

Taivāna ar savām ziedu dekorācijām tiek uzskatīta par vienu no romantiskākajām vietām Valentīndienas atzīmēšanai. Šī diena tiek atzīmēta divreiz gadā – 14. februārī un 7. jūlijā. Atzīmējot svētkus, mīlētāji viens otram dāvina ziedus. Ziedu daudzumam un daudzveidībai ir liela simboliska nozīme.

Argentīnā cilvēki neaprobežojas tikai ar vienas dienas svinībām – tiek svinēts veselu nedēļu. Turklāt divas reizes gadā – februārī un jūlijā.

Brazīlijā Valentīndienas laikā ir karnevāls, kas ilgst no februāra līdz martam. Savukārt īpaši mīlētājiem ir veltīts 12. jūnijs, kad ir “Dia dos enomorados”. Brazīlieši ne tikai apmainās ar ziediem, šokolādi un pastkartēm, bet arī muzikāliem priekšnesumiem, aicinot kopā gan pārus, gan ģimenes.

Ķīnā ekvivalents Valentīndienai ir augusta sākumā atzīmētā “Septiņu nakts”. Tā tiek svinēta pēc mēness cikla septītā mēness septītajā dienā. Nakti caurvij sena leģenda ar traģisku mīlas stāstu, kas tiek stāstīts no paaudzes paaudzē.

Japānā un Korejā svinības ir ļoti saldas, jo sievietes apdāvina vīriešus ar šokolādi un nelielām dāvaniņām. 14. martā tiek sagaidīts, ka vīrieši to atdarīs ar uzviju.