Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kaimiņa jautājumus par ēku prasību kontroli nosūta Reizniecei-Ozolai

© f64

Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL) parlamentārieša Artusa Kaimiņa (LRA) jautājumus par dažādu tipu būvju prasību kontroli nosūtījis ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS).

Kaimiņš savā sagatavotajā dokumentā atsaucas uz iepriekšējā Būvniecības likuma redakcijā minētajiem kritērijiem, ka "būve projektējama un būvējama tā, lai nodrošinātu vides arhitektonisko kvalitāti, vides pieejamību, dabas resursu racionālu izmantošanu, kā arī visas būves un tās atsevišķu daļu: stiprību un stabilitāti, ugunsdrošību, drošību lietošanā, higiēniskumu un nekaitīgumu cilvēka veselībai un videi, energoefektivitāti, akustiskās prasības". Daļa no minētajiem kritērijiem ir arī pašreizējā likumā.

Kaimiņš cita starpā sagatavojis arī šādus jautājumus: "Kā ministrija nodrošina to, ka šīs prasības tiek izpildītas arī ēkas ekspluatācijas laikā? Kā ēku ekspluatācijas laikā tiek pārbaudīta, vērtēta un analizēta ēku mehāniskā stiprība un stabilitāte? Kas par to ir atbildīgs un kas to dara? Ko tieši apskata un vērtē? Cik bieži tas notiek? Kādā veidā tiek veiktas atskaites par ēku mehāniskās stiprības un stabilitātes pārbaudēm?"

Politiķis arī lūdzis informāciju par to, kā ēku mehāniskās stiprības un stabilitātes prasības tiek kontrolētas dažādos objektos - tirdzniecības centros, daudzstāvu dzīvojamās ēkās, dambjos, tiltos, elektrostacijās, skolās, bērnudārzos, slimnīcās, pansionātos, lidostā, teātros, kinoteātros, ražošanas telpās un viesnīcās.

Vēstule Reizniecei-Ozolai aizsūtīta, atsaucoties uz Saeimas deputāta atklāto vēstuli, kurā Kaimiņš bija norādījis, ka "komisijas vadība manu jautājumu neiekļaušanu dienaskārtībā jau trīs nedēļas motivē ar to, ka nesaprotot manus jautājumus". Lai gan Kaimiņš pieļāvis, ka viņam varētu nebūt taisnība, deputāts arī norāda, ka savus jautājumus negrasās atsaukt vai skaidrot un komisijas vadībai un atbildīgajām institūcijām tie būtu rūpīgi jāizlasa un jāmēģina saprast.