Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pasaulē šodien atzīmē degvīna dzimšanas dienu

© publicitātes

31. janvāris tiek neoficiāli dēvēts par degvīna dzimšanas dienu, jo šajā datumā 1865. gadā zinātnieks Dmitrijs Mendeļejevs aizstāvēja savu doktora disertāciju „Par spirta un ūdens savienošanu", nosakot ideālo ūdens un spirta proporciju, kas dod pamatu runāt par degvīna definīciju. Šodien degvīns ir visvairāk pārdo-tais alkoholiskais dzēriens pasaulē. Latvijā degvīns veido 21% no kopējā legālā alkohola tirgus (izņemot alu).

Lai arī degvīna tirgus Latvijā, līdzīgi kā lielā daļā Eiropas, jau vairākus gadus uzrāda krituma tendenci un arī pērn šī dzērienu kategorija vietējā tirgū samazinājusies par 4,4% attiecībā pret 2013. gadu, gan Latvijā, gan pasaulē pieaug pieprasījums pēc premiālā un ultrapremiālā segmenta degvīniem.

‘’Pārdošanas dati liecina, ka pieprasījums pēc augstākās kvalitātes degvīniem dažādos pasaules tirgos gadā vidēji palielinās par 3-8 % un liecina par stabilu šī dzēriena seg-menta patērētāju loku daudzviet pasaulē,’’ atzīst alkoholisko dzērienu izplatītāja „SPI Distribution (Latvia)’’ pārstāve un degvīna zīmola „Stolichnaya” vadītāja Karīna Pētersone.

LB galvenā stipro alkoholisko dzērienu tehnoloģe Aija Zablocka norāda, ka uzņēmums degvīnus ražo tikai no rektificēta graudu etilspirta, kas tiek rūpīgi pārbaudīts uzņēmuma laboratorijā. Ūdens, kas ir lielākā degvīna receptūras sastāvdaļa, tiek ie-gūts no artēziskajiem urbumiem un pēc tam apstrādāts, atdalot piemaisījumus, sāļus.