Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

EXPO- nebūs!

© f64

Kauns par laikus neuzbūvētu izstādes EXPO paviljonu vai tik neglīti uzbūvētu, ka atkal – kauns, Latvijai ies secen. Vien nāksies atvainoties itāļiem, kas nesaprotamu iemeslu dēļ briesmīgi satraukušies, un pašmāju māksliniekiem, kuru radītie daiļdarbi tiks uz laiku nolikti kādā atvilktnē. Pārējie tāpat no apgūtā miljona būs brangi nopelnījuši.

Ar trešo mēģinājumu valdība nolēmusi pielikt punktu šim neveiksmes stāstam, un Latvija no piedalīšanās izstādē EXPO Milano 2015 izstājas. Droši vien organizatori Expo S.p.a. būs apvainojušies, par ko liecina viņu jaunākais piedāvājums Latvijai – tipveida paviljons graudaugu tematiskajā sadaļā kopā ar Bolīviju, Kongo, Haiti, Mozambiku, Togo un Zimbabvi. Šis risinājums Latvijai izmaksātu ap diviem miljoniem eiro, tomēr nez vai apmierinātu Latvijas ambīcijas reprezentēt sevi kā eiropeisku, modernu valsti. Neskaitot šo variantu un valdības pieņemto – Ekonomikas ministrija valdības sēdē piedāvāja vēl sešus, un visus ar ierosinājumu neatbalstīt. Iepirkumu konkursus izsludināt un jaunas koncepcijas izstrādāt vairs nevar pagūt, miljonus no Latvijas budžeta nāktos maksāt izstādē akreditētām itāļu kompānijām. Pastāv risks, ka ar šādiem ātrajiem risinājumiem Latvijas tēlam tiktu izdarīts lielāks kaitējums nekā ar pieklājīgu nepiedalīšanos. Kuram gan izstādes apmeklētājam bez specifiskas intereses gribētos Latviju meklēt krūmiem un kokiem apspraudītā gruntsgabalā? Turklāt arboristi brīdinājuši, ka lielu Latvijai raksturīgu koku pārvešana varētu neizdoties, ozolu eksports atkrīt.

Līdz lēmumam par atteikšanos valdība nonāca ļoti negribīgi. Ministru prezidente Laimdota Straujuma vaļsirdīgi vaicāja, vai patiešām nav nevienas ministrijas vai institūcijas, kas gribētu šo projektu turpināt. Bet neviena negrib. Pat Ārlietu ministrija, kas klātesošos biedināja ar smagām ārpolitiskām sekām. Citkārt vārdu izvēlē ļoti piesardzīgais valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs vispirms atgādināja, ka tieši itāļu iznīcinātāji pašlaik sargā mūsu gaisa telpu un tad pateica šo: «Itālijas valdība mūs diezgan skaidri brīdināja, ja mēs izstāsimies, tad būs negatīvas sekas.» Kāpēc tāds satraukums, ja formāli pat piedalīšanās izstādē ir bez maksas, valsts sekretārs nepaskaidroja. Vien vēlāk aizkadrā sacīja, ka «tie nav jautājumi, kas jāapspriež publiskajā telpā». Ministri par valsts aizsardzības saistīšanu ar nozīmīgu, taču – tikai izstādi bija sašutuši, un Andrejam Pildegovičam visai skarbi norādīja, ka viņš ir pārkāpis pieļaujamās robežas. Iespējams, skāris valsts noslēpumu.

Arī premjeri itāļu reakcija dara bažīgu, valdības protokollēmumā viņa pat lika ierakstīt punktu par piedošanas palūgšanu. Skaistas kultūras programmas piedāvāšana kā atvainošanās zīme gan tika izbrāķēta, jo tagad latviešu kultūra itāļus tikai vēl vairāk nokaitinātu.

«Kaut kā izskatās tas viss ļoti nevarīgi,» saprotot, ka nekas vairs nav glābjams, secināja Laimdota Straujuma. Viņa vairākkārt norādīja, ka vēlas zināt, kurš vainojams pie projekta izgāšanās, un laikam jau interese ir par lielākām zivīm nekā atbildīgais Ekonomikas ministrijas ierēdnis Roberts Stafeckis.

Pagaidām nevar teikt, ka EXPO 2015 sāga ir beigusies. Vēl ir jālauž noslēgtie miljonu līgumi, un par tiem valdība solidāru atbildību uzņemties nevēlas. «Ne mēs tos slēdzām, ne mēs lauzīsim,» sauca satiksmes ministrs Anrijs Matīss, prasot, lai šo punktu no protokollēmuma ņem laukā, un arī premjere ekonomikas ministrei Danai ReiznieceiOzolai darīja zināmu, ka viņas ministrijai tagad jātiek galā ar sekām. Jānorēķinās par paveiktajiem darbiem, jāsakārto Latvijas laukumiņš Milānā, jāizpēta iepirkumi, jāatrod ļaundari, jāizdomā, ko darīt ar glīti uzprojektēto finiera ozolu un mākslas darbiem. Viņa arī to darīs. «Valdība pieņēmusi labāko iespējamo lēmumu,» pēc sēdes secināja ministre. Bet ar ietaupīto naudu – aptuveni 3,3 miljoniem eiro viņai būs atkal jānāk uz valdību. Pēc sēdes preses konferencē Laimdota Straujuma paziņoja, ka šī nauda noteikti tiks tērēta Latvijas un Latvijas tēla attīstībai. Tātad visādi sabiedrisko attiecību un reklāmas kantori atkal var saberzēt rokas.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2015/01/28/expo-milano-2015-nolemts-neeksponeties