Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Reizniece-Ozola: "Expo" rīkotāji Latvijas lēmuma dēļ necietīs

© F64

Starptautiskās izstādes "World Expo 2015" rīkotāji Latvijas lēmuma dēļ atteikties no dalības izstādē necietīs finansiālus zaudējumus, šodien pēc valdības sēdes atzina ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre uzsvēra, ka Latvija nav jutusi "World Expo 2015" rīkotāju spiedienu lēmuma pieņemšanā par dalību izstādē. Vienīgais gadījums bijis, kad Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvju tikšanās laikā ar Itālijas vēstnieku Latvijā vēstnieks paudis neapmierinātību ar Latvijas vēlmi atteikties no dalības "World Expo".

"Itālija necietīs finansiālus zaudējumus, jo Latvijai tika piešķirta vieta "World Expo" teritorijā un par to ir noslēgts izmantošanas līgums. Tas, kā šo vietu izmantojam, ir Latvijas jautājums. Tiesa, līguma nosacījumi paredz, ka šis zemes gabals pēc lietošanas ir jānodod tādā stadijā, kādā tas tika iedots," sacīja Reizniece-Ozola. Patlaban uz Latvijai atvēlētā zemes gabala ir izbūvēti paviljona pamati, kas Latvijai būs jānojauc.

Ekonomikas ministre arī informēja, ka pēc šīs dienas valdības lēmuma EM sazināsies ar "World Expo 2015" rīkotājiem un informēs par valdības lēmumu, kā arī tiks saskaņots, kādā veidā Latvija sakārtos tai piešķirto zemes gabalu.

Aicināta komentēt komandītsabiedrības "Expo 2015" pārstāvja Ģirta Majora teikto, ka Latvijai būtu bijis laiks sagatavoties "World Expo", Reizniece-Ozola norādīja, ka nebūtu iespējams sagatavoties kvalitatīvi.

"EM apzināja vairākus variantus, kā varētu iekļauties esošajā finansējumā un viens no variantiem bija Šveices būvnieka "Adunic" piedāvājums uzbūvēt Latvijas paviljonu par diviem miljoniem eiro, tāpat "Expo 2015" piedāvāja samazināt savus izdevumus. Tomēr, samazinot paviljona apjomu, būtiski mainās saturs. Ja no būves tiek noņemts viens stāvs, kurā bija plānota uzņēmēju pasākumu organizēšana, tad kāds vispār mērķis dalībai izstādē?" uzsvēra ekonomikas ministre.

Reizniece-Ozola arī informēja, ka joprojām EM tiek veikta atbildīgo amatpersonu izvērtēšana un dienesta izmeklēšana sniegs visu informāciju par to, kā projekts ticis organizēts no paša sākuma - no pirmajiem pieņemtajiem lēmumiem, kad EM valsts sekretārs bija Juris Pūce.

Vaicāta, vai tiek vērtēta arī "World Expo 2015" Latvijas projekta vadītāja Roberta Stafecka atbildība, ministre atzina, ka Stafeckis ir bijis šī projekta vadītājs un projekts ir novadīts slikti. "Ja projekts ir novadīts slikti, sava artava jāuzņemas arī viņam. Nevaru komentēt, kādu atbildību Stafeckis varētu uzņemties," piebilda ministre. Viņa arī atzina, ka atbildīgo iesaistīto personu izvērtējumam jābūt zināmam līdz šā gada 8.februārim. Reizniece-Ozola arī pieļāva, ka, ja būs nepieciešams, ministre varētu vērsties tiesībsargājošajās iestādēs.

Kā ziņots, šodien valdībā pieņemts lēmums, ka Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas šogad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim.

Tiesības realizēt Latvijas dalību izstādē "Expo Milano 2015" konkursa kārtībā ieguva komandītsabiedrība "Expo 2015", kurā ietilpst SIA "Positivus Event", SIA "Made arhitekti", Rolands Pēterkops un SIA "McCann Rīga". Latvijas paviljona arhitektoniskais un saturiskais risinājums izmaksā 3 349 174 eiro.