Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Piecu pasažieru dēļ vilciens uz Siguldu nebrauks

© f64

Siguldieši, kuri dzīvo vai mācās galvaspilsētā, ceļ trauksmi - a/s „Pasažieru vilciens” atcēlis vilciena nr. 845 reisu „Sigulda – Rīga”, kas no Siguldas atiet pulksten 21:39 katru vakaru septiņas dienas nedēļā. Lai noskaidrotu, kādēļ šāds lēmums pieņemts un ko darīt cilvēkiem, kuri šo vilcienu regulāri izmantoja, portāls nra.lv sazinājās ar attiecīgajām institūcijām.

A/S „Pasažieru vilciens” mārketinga daļas vadītāja Ieva Miežubrāle kā vienu no vilciena atcelšanas iemesliem min nelielo pārvadājamo pasažieru skaitu. „Pārvadāto pasažieru skaits konkrētajā reisā vidēji svārstās no 5 līdz 15,” stāsta I. Miežubrāle. „Es nezinu, vai mums kā valsts uzņēmumam, laikā, kad cenšamies ietaupīt līdzekļus, vajadzētu organizēt vilciena reisu, kuru izmanto tik maz cilvēku. Turklāt, nav jau tā, ka mēs pavisam noņemtu reisus no Siguldas. Tiks organizēts papildus reiss virzienā no Siguldas uz Rīgu darba dienās. Tas būs ekspresvilciens, kurš kursēs ar samazinātu pieturu skaitu, lai Siguldas iedzīvotāji ātrāk nokļūtu Rīgā. Vilciens no Siguldas aties plkst. Plkst. 6:54, bet Rīgā pienāks plkst.7:58,” atklāj I. Miežubrāle. Tāpat arī A/S „Pasažieru vilciens” pārstāve uzver - vilciena atcelšana, iespējams nebūs paliekoša un pasažieriem tiks piedāvāta alternatīva. „Mēs vilcienu atceļam eksperimentālos nolūkos laika posmā no 2015. gada 1. februāra līdz 30. maijam un tā vietā Autotransporta direkcija no Siguldas uz Rīgu organizēs autobusu,” skaidro I. Miežubrāle.

Autobuss būs, bet Egļupē neiebrauks

Autotransporta direkcijā (ATD) portāls nra.lv uzzināja, ka jaunais autobusa maršruts jau ir sagatavots. „Ar 1. februāri atceltā vilciena vietā sāks kursēt autobuss. Autobuss aties plkst. 21:20 no Siguldas autoostas un 22:45 pienāks Rīgas Autoostā. Autobuss pieturēs visās tajās pašās stacijās un pieturās, kur vilciens, izņemot Egļupi un Krievupi, jo tur diemžēl iebraukt nav iespējams,” pauž ATD pārstāvis Egons Ālers. Līdz ar šo jauno maršrutu iedzīvotāji iegūs arī vēl vienu papildus reisu no Rīgas uz Siguldu. „Autobuss no Rīgas aties plkst. 23:00 un Siguldā ienāks plkst. 00:00,” atklāj E. Ālers. Jautāts, ko darīt Egļupes un Krievupes iedzīvotājiem un kā komentētu iedzīvotāju neapmierinātību, E. Ālers norāda uz ļoti mazo pasažieru skaitu. „Manuprāt, zinot statistikas datus, cik tad tiek pārvadāti pasažieri ar šo vilciena reisu, un, zinot, ka vilciena vietā tiek organizēts autobuss, cilvēku reakcijai uz reisa atcelšanu nevajadzētu būt negatīvai,” uzsver E. Ālers.

Pašvaldība iebildumus neceļ

Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par šo jautājumu, Siguldas novada pašvaldība aicināja iedzīvotājus līdz 15. decembrim paust savu viedokli, aizpildot aptauju.

Uz jautājumu: vai, jūsuprāt, nepieciešams saglabāt vilciena reisu Nr.845, kas plkst.21.39 no Siguldas dodas uz Rīgu? tika saņemtas 129 atbildes no kurām 88,4 % atbildēja, ka vilcienu nepieciešams salabāt.

„Šīs aptaujas sakarā gan vēlētos piebilst, ka daļa respondentu norādīja - ikdienā šo vilcienu neizmanto, tomēr tas noderētu brīvdienās. Tāpat respondenti norādīja uz nepieciešamību pēc autobusa vai vilciena vēlāk vakaros no Rīgas, lai būtu iespēja atgriezties no kultūras pasākumiem,” informēja Siguldas domes sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Diāna Kondratenko. „Mans personīgais viedoklis par šo jautājumu ir līdzīgs, jo arī pati esmu braukusi ar šo vilcienu un patiešām jāatzīst – pasažieru skaits norādītajos mēnešos ir ļoti neliels, turklāt tā kā vilciena vietā tiek organizēts papildus autobusa reiss problēmām nevajadzētu rasties,” uzver D. Kondratenko.