Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

DIĒTA: Top 10 produkti slaidam viduklim

© publicitātes

Tie, kuri aktīvi sporto un rūpējas par savu fizisko formu, visticamāk, pievērš uzmanību arī savai ēdienkartei. Jo, kā zināms, sportiskās aktivitātes tikai tad dod rezultātu, ja tās iet rokrokā ar veselīgu uzturu. Šoreiz piedāvājam Top 10 produktus, kuri palīdzēs iegūt un saglabāt slaidu vidukli, ja pastiprinātu uzmanību pievēršat tieši vēdera preses treniņiem.

1. MANDELES

Mandeles ir lielisks šķiedrvielu un olbaltumvielu avots, tās satur vitamīnus E un A, kā arī antioksidantus. Mandeles satur arī magniju, kas ir nepieciešams, lai organisms ražotu enerģiju, veidotu muskuļu audus un regulētu cukura līmeni asinīs. Kad cukura līmenis ir normas robežās, cilvēks nepārēdas un organisms neuzkrāj taukus. Ieteicamā dienas deva – 100 gramu.

2. OLAS

Olas satur neaizvietojamās aminoskābes, kas nepieciešamas muskuļu audu veidošanai un smadzeņu darbības aktivizēšanai. Uztura speciālisti iesaka apēst vismaz vienu olu dienā, jo ola ir ne vien sātīgs, bet arī viens no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem – tajā ir visas dzīva organisma attīstībai nepieciešamās uzturvielas. Turklāt viena ola satur tikai 75 kalorijas.

3. SOJA

Sojas pupu sastāvā ir daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, daudz kalcija, dzelzs, cinka, labo tauku un maz kaloriju. Sojas olbaltums kvalitātes un kvantitātes ziņā ir nepārspējams, jo nesatur holesterīnu.

Pētījumos pierādīts, ka tiem sportistiem, kuri uzturā lieto diētiskos kokteiļus uz sojas piena bāzes, straujāk samazinās svars nekā tiem, kuri kokteiļiem izmanto govs pienu. Turklāt, lietojot sojas produktus, uzlabojas sirdsdarbība.

Sausais (pulverveida) sojas piens ir līdzvērtīgs šķidrajam sojas pienam – tas satur tās pašas pilnvērtīgās olbaltumvielas ar visām neaizstājamajām aminoskābēm. Tas ir vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots.

Savukārt sojas gaļa tiek uzskatīta par ekoloģiski tīru produktu, kas satur visas tās pašas vērtīgās vielas, ko īsta gaļa, taču tā ir brīva no hormoniem un holesterīna, un tā neizraisa aptaukošanos.

4. ĀBOLI

Viens liels ābols satur tikai piecus gramus šķiedrvielu, taču tajā ir 85% ūdens, kas lieliski remdē vienlaikus gan izsalkumu, gan slāpes. Kādā pētījumā, kas ilga trīs mēnešus, pierādīts, ka tās sievietes, kuras ik dienu apēda trīs ābolus, straujāk zaudēja svaru nekā tās, kuras ābola vietā izvēlējās veselīgos auzu pārslu cepumus. Ieteicamā dienas deva – 1–2 āboli.

5. OGAS

Svaigas ogas ir bagātīgs šķiedrvielu avots. Tās satur daudz antioksidantu, kas ne tikai pasargā no daudzām hroniskām saslimšanām, bet arī veicina fizisko aktivitāšu efektivitāti. Antioksidanti uzlabo asins cirkulāciju, kas ļoti nepieciešama muskuļu darbībai. Puse tasītes ogu dienā – tās ir tikai 30 kalorijas! Labas ir visas ogas. Savukārt svaigi spiestas augļu un ogu sulas vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu nodrošina koncentrētā veidā. Vislabāk tās iedarbojas tukšā dūšā.

6. ZAĻUMI

100 g spinātu, piemēram, satur nieka 23 kalorijas, bet 100 g brokoļu – 28 kalorijas, tāpēc, uzturā lietojot pēc iespējas vairāk šo zaļumu, tas acīm redzami atstās iespaidu uz vidukļa līniju. Turklāt spinātu sastāvā ir daudz dzelzs, ievērojamā daudzumā jods, bagātīgs dažādu vitamīnu klāsts un arī daudz olbaltumvielu. Spināti veicina šķidruma regulāciju, normalizē asinsspiedienu un uzlabo sirdsdarbību.

Savukārt brokoļi ir labs vitamīnu C un E, beta karotīna, dzelzs, kālija un citu minerālvielu avots. Tiem ir zema enerģētiskā vērtība, un tajos ir daudz šķiedrvielu.

7. JOGURTS

Jogurts saved kārtībā gremošanas sistēmu, novērš gāzu uzkrāšanos un vēdera pūšanos. Uztura speciālisti iesaka apēst 1–3 tējkarotes beztauku jogurta (vai ar samazinātu tauku saturu) dienā. Lai bagātinātu tā garšu, tam var pievienot svaigus augļus.

8. DĀRZEŅU ZUPA

Dārzeņu zupas rada ne vien sāta sajūtu, bet ir arī vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem bagātas. Kāds pētījums pierādījis, ka, pusdienās izvēloties svaigu dārzeņu zupu (vēlams, lai tā nebūtu pārsālīta), var vieglāk zaudēt liekos kilogramus nekā, ja tikpat daudz kaloriju tiek uzņemts ar sausām uzkodām. Turklāt tie cilvēki, kuri savā ēdienkartē iekļauj zupu vismaz divas reizes dienā, daudz veiksmīgāk atbrīvojas no liekā svara un uztur sev vēlamo ķermeņa masu.

9. LASIS

Lasis ir nozīmīgs omega-3 taukskābju avots. Omega-3 taukskābes ir šūnu membrānu galvenās sastāvdaļas, un vissvarīgākās tās ir nervu šūnu, acs tīklenes, sirds un smadzeņu pilnvērtīgā darbībā.

Omega-3 taukskābes labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, tās samazina sliktā holesterīna līmeni asinīs un trombu veidošanās risku, palīdz normalizēt asinsspiedienu, kā arī labvēlīgi ietekmē locītavu veselību, palīdz saglabāt to kustīgumu un elastību un aizkavē sīko locītavu deformāciju.

Vērtīgs omega-3 avots ir arī linsēklas un grieķu rieksti.

10. KVINOJA

Kvinojas putraimus (tos vāra 20 minūšu, līdz sēkliņas kļūst mazliet caurspīdīgas) visā pasaulē novērtē to bagātīgo uzturvielu dēļ. Tie nesatur glutēnu, to sastāvā ir daudz olbaltumvielu, nepiesātināto taukskābju, antioksidantu, šķiedrvielu un dažādu vitamīnu. Kvinoja uzlabo gremošanas darbību, samazina asinsspiedienu, ir noderīga svara samazināšanai, kaulu, smadzeņu, ādas un asinsvadu veselībai.