Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zolitūdes traģēdijas lietu divu mēnešu laikā plāno nodot prokuratūrai [papildināts]

© f64

Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas lietu divu mēnešu laikā plāno nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

 

Viņš minēja, ka trīs aizdomās turētie nebūs pēdējie - tiks nosaukti arī citi.

"Vakar tika iedarbināti procesuālie termiņi, kuri mūs ierobežo laika ziņā, bet es domāju, ka pilnībā mēs šos termiņus mēģināsim neizlietot un divu mēnešu laikā, pat ātrāk, centīsimies nodot lietu prokuratūrai kriminālvajāšanai," norādīja Grišins.

Grišins norādīja, ka policija turpina izmeklēšanu arī šajā kriminālprocesā un ir pamats uzskatīt, ka abi kriminālprocesi vienlaicīgi tiks virzīti kriminālvajāšanai. Iespējams, šos kriminālprocesus vēlāk apvienos vienā lietā un tad nodos tiesai. Šajā kriminālprocesā aizdomās turēto pagaidām nav.

Jau ziņots, ka šonedēļ Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par aizdomās turētajām atzītas trīs personas - sagruvušās ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis un sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka. Sergets un Gublis apcietināti, savukārt Kalinkam piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Tāpat šajā lietā mantas arests uzlikts arhitektu birojam SIA "Kubs" un SIA "HND Grupa". "Kuba" īpašnieki ir Dace Putniņa (92,54%) un Kalinka (7,46%), savukārt "HND Grupa" pieder Sergetam.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Valsts policija uzreiz pēc traģēdijas sāka kriminālprocesu.

Vēlāk policija sāka vēl vienu kriminālprocesu - saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā "Maxima Latvija". Kriminālprocess sākts, jo tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt Valsts darba inspekcijas slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem sagruvušajā tirdzniecības objektā un izvērtēt, vai darba devējs saucams pie kriminālatbildības.

Pirms tam tika sākts vēl viens kriminālprocess, jo saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklāja viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

Policija arī veica divus izmeklēšanas eksperimentus sagruvušajā veikalā. Pirmā eksperimenta rezultātā sagruvušā lielveikala jumta konstrukcijas neizturēja ūdens svara spiedienu un tā ietekmē pārlūza.

Savukārt otrajā eksperimentā notika kontrolēta veikala jumta dedzināšana, jo 2011.gadā, būvējot lielveikalu, notika ugunsgrēks. Galvenais mērķis šim eksperimentam bija noteikt nestspēju visām konstrukcijām, kādas bija pirms ugunsgrēka un pēc ugunsgrēka.