Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Atcelti ierobežojumi pabalstu izmaksai

© F64

Ar šo gadu tiek atcelti 2009.gadā noteikto sociālās apdrošināšanas pabalsta un ģimenes valsts pabalsta izmaksu ierobežojumi.

Turpmāk pabalstu par pirmo bērnu izmaksās 11,38 eiro apmērā, par otro bērnu - 22,76 eiro apmērā, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem - 34,14 eiro apmērā.

Tāpat slimības, maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstus, kā arī bezdarbnieku pabalstu izmaksās bez līdz šim noteiktajiem ierobežojumiem. Tas nozīmē, ka daļai cilvēku pieaugs pabalstu apmērs, jo tos pilnībā izmaksās atbilstoši cilvēku veiktajām sociālajām iemaksām.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta maksimālais apmērs turpmāk būs 48 600 eiro.

Atceļot 2009.gada noteiktos sociālās apdrošināšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu izmaksas ierobežojumus no valsts budžeta vajadzēs tērēt 50 miljonus eiro, kas ierēķināti bāzes izdevumos, iepriekš stāstīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Ministrs atzina, ka atlabstot Latvijas ekonomikai, neesot vairs pamata saglabāt minētos ierobežojumus. Lai gan šādu ierobežojumu atcelšana no valsts budžeta prasīs 50 miljonus eiro, tas nekādā veidā papildu ietekmi uz nākamā gada valsts budžetu neradīs, jo tas jau ir ierēķināts bāzes izdevumos.

Kā ziņots, Saeima 2009.gada jūnijā pieņēma likumu "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", krīzes periodā paredzot maternitātes, paternitātes, vecāku, slimības un bezdarbnieka pabalstu izmaksu ierobežojumus. 2012.gada sākumā tika nolemts saglabāt šos ierobežojumus līdz 2014.gada beigām.

Maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem, sākot ar 2013.gada 1.janvāri, ierobežojumi tika samazināti divas reizes.

Gadu pirms iepriekšminētā likuma pieņemšanas, proti, 2008.gada jūnijā, Saeima pieņēma grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", atceļot iemaksu griestus no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim, ar mērķi palielināt sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumus ekonomiskās krīzes laikā.