Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ziedojumi palīdz atveseļoties vardarbībā cietušiem bērniem

© F64

Par Latvijas Bērnu fonda un Latvijas Televīzijas kopīgi organizētās labdarības akcijas Nepaej garām! laikā saziedotajiem līdzekļiem arī šovasar būs iespējams sarīkot vasaras nometnes bērniem, kuri cietuši no vardarbības. Šogad līdz 1. decembrim septiņos krīzes centros palīdzība sniegta 1198 bērniem, liecina Latvijas Bērnu fonda dati.

Svētdien Latvijas Televīzijā noritēja ikgadējās labdarības akcijas Nepaej garām! svētku pasākums bērniem un ģimenēm, savukārt vakarā krāšņs koncerts gan ar bērnu kolektīvu, gan pazīstamu mūziķu piedalīšanos. Latvijas Bērnu fonda organizēto nometņu vardarbībā cietušiem bērniem rīkošanai līdz koncerta beigām bija saziedoti apmēram 28 000 eiro. Latvijas Bērnu fonds un Latvijas Televīzija jau 2009. gada Ziemassvētkos pirmo reizi aicināja sabiedrību uz labdarības akciju Nepaej garām, kuras mērķis bija atbalstīt daudzbērnu ģimenes, kas pieņēmušas bērnus bāreņus un bērnus, kuru bioloģiskajiem vecākiem atņemtas vecāku tiesības. Šī bija jau sestā akcija decembrī un piektā, kuras mērķis atbalstīt no vardarbības cietušus bērnus un ģimenes. Jau deviņus gadus Bērnu fonds organizē vasaras nometnes vardarbībā cietušiem bērniem, bet pagājušajā vasarā šādas nometnes notika bērniem kopā ar mammām, kas bija iespēja sniegt atbalstu ģimenēm, kurās bērni bijuši atstāti novārtā vai cietuši no cita veida vardarbības.

Latvijas Bērnu fondā norāda, ka ik gadu no vardarbības cietušo upuru skaits palielinās, tomēr nepieciešamo rehabilitāciju saņem vien aptuveni 30 procenti no visiem, kam nepieciešama palīdzība. Lielā daļā gadījumu vardarbība nav atpazīta, netiek atklāta un bērni nesaņem palīdzību. 2012. gadā kopumā sociālās rehabilitācijas pakalpojums sniegts 1481 bērnam, bet krīzes centros – 1183 bērniem, kuri cietuši no vardarbības, kā arī 179 šo bērnu pavadoņiem. Pagājušajā gadā rehabilitāciju saņēma 1939 vardarbībā cietuši bērni, no tiem bērniem, kuri atveseļojās tieši krīzes centros, astoņi procenti bija cietuši no seksuālas vardarbības. Šā gada laikā līdz 1. decembrim krīzes centros rehabilitāciju saņēma 1198 bērni.

No 2010. gada sociālo rehabilitāciju bērniem, kuri cietuši no vardarbības, nodrošina Latvijas Bērnu fonds. Pašlaik šī rehabilitācija norit vai nu bērna dzīvesvietā un viņš nepamet savas mājas, vai arī nepieciešamības gadījumā – krīzes centrā. Pašlaik Latvijā tādu rehabilitāciju nodrošina septiņi krīzes centri. Lēmumu par sociālās rehabilitācijas pakalpojuma piešķiršanu pieņem pašvaldības sociālais dienests, bet rehabilitācija tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem.