Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Visvairāk pērk mandarīnus, hurmu un piparkūku mīklu

© F64

Pēdējo nedēļu laikā, tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, pirktāko produktu topā ir mandarīni un hurma, aģentūrai LETA atzīst aptaujātie tirgotāji.

Mazumtirgotāja SIA "Maxima Latvija" pārstāvis Jānis Beseris stāsta, ka, piemēram, laikā no 1.decembra līdz 15.decembrim "Maxima" veikalos mandarīni pārdoti par aptuveni 20% vairāk nekā šajā periodā pērn.

"Varu arī atzīmēt, ka līdz 15.decembrim "Maxima" veikalos ir pārdoti trīs reizes vairāk mandarīnu nekā kartupeļu šajā laika periodā no 1.decembra," atzīmē Beseris.

Lai arī "Maxima" veikalu pārtikas produktu grupā patlaban viennozīmīgi populārākais produkts ir mandarīni, taču pieprasīti ir arī hurma, kartupeļi, banāni, baltmaize, sviests, kāposti, olas un arī biezpiena sieriņš "Kārums".

Turpretī nepārtikas produktu grupā "Maxima" veikalos tās ir dažādas rotaļlietas.

Tāpat ar katru dienu palielinās pieprasījums piparkūku mīklai, kam šogad, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, ir 17% pieaugums, piparkūkām - 11% pieaugums.

Aizvien vairāk pircēju pērk arī karstvīnu, svētku atribūtiku, piemēram, svētku rotājumus, kā arī eglītes.

Savukārt mazumtirgotāja "Elvi" pārdošanas dati liecina, ka decembra otrās nedēļas laikā, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, par 83% pieaudzis noiets hurmai, par 51% - riekstiem čaumalās, par 30% - Ziemassvētku puķēm un 26% - mandarīniem.

"Mandarīnu un hurmas sezona šogad ir iesākusies agrāk, līdz ar to pircēji tos labprāt iegādājas," atzīmē SIA "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Tāpat šajā periodā "Elvi" veikalos arvien vairāk tiek iegādāta piparkūku mīkla, kam pieprasījuma pieaugums ir 336%, salvetes un galdauti - 99%.

Arī "Rimi" veikalu pirktākais produkts ir mandarīni, stāsta SIA "Rimi Latvia" pārstāve Dace valnere.

"Kopš novembra līdz šim brīdim "Rimi" un "Supernetto" pircēji iegādājušies aptuveni trīs miljonus kilogramus mandarīnu, un šā gada decembra pirmajās divās nedēļās ir pārdots par 33% vairāk nekā iepriekšējā gada identiskajās nedēļās," atzīmē Valnere.

Bet izteikts pieprasījums pēc piparkūku mīklas un piparkūkām ir, sākot no decembra vidus līdz pat Jaunajam gadam. Raugoties gada griezumā, lielāko piparkūku apjomu "Rimi" un "Supernetto" veikalos pārdod vienu nedēļu pirms Ziemassvētkiem.

"Pieprasījums pēc piparkūkām šogad novembrī un decembra pirmajās nedēļās ir būtiski lielāks nekā pērn, proti, tas ir dubultojies," akcentē Valnere.

Jautāti par pircēju aktivitāti šogad, salīdzinot ar pirmssvētku periodu pērn, tirgotāji atzīst, ka būtisku izmaiņu iepirkšanās aktivitātēs nav. Tāpat arī vidējā pirkuma summa saglabājusies pagājušā gada līmenī. Tiesa, cik liela ir šī summa, tirgotāji neatklāj.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, tirgotāji atzīmē, ka lielākā iedzīvotāju aktivitāte būs šajā nedēļas nogalē un dažas dienas pirms svētkiem. Ziemassvētku nedēļā, salīdzinot ar ikdienu, kopējie pārdošanas apjomi veikalos mēdz pieaugt pat par 30–50%.