Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Uz basketbola čempionātu Rīgā gaidāms milzīgs lietuviešu fanu pieplūdums

© f64

Lietuva, Igaunija, Beļģija, Ukraina un Čehija – no šīm valstīm nākamā gada septembrī gaidāms īpaši liels viesu pieplūdums, jo tieši šo valstu nacionālās basketbola izlases spēlēs Eiropas čempionātā, kas risināsies Rīgā.

Ja tūrisma speciālisti šādu izlozi kopumā vērtē pozitīvi, norādot, ka tas palielinās Rīgas kā galamērķa popularitāti, tad sporta fani jūtas nedroši, jo baidās, ka aktīvie Lietuvas basketbola fani izpirks visas biļetes.

«Čempionāts noteikti palielinās Rīgas popularitāti – basketbols ir populārs sporta veids, kas pazīstams visā pasaulē un kuram, visticamāk, ir lielākais atbalstītāju pulks. Liels ieguvums no šā čempionāta būs visiem apkalpojošajā sfērā strādājošajiem uzņēmumiem, jo apmeklētāji ne vien dosies uz spēlēm, bet pirms un pēc tām arī apmeklēs dažādus arhitektūras un vēstures pieminekļus, baudīs maltītes Rīgas restorānos, nakšņos pilsētas viesnīcās, iespējams, apmeklēs vēl kādu kultūras pasākumu utt. Un, protams, ja čempionāta apmeklētājiem pilsēta ļoti iepatiksies, viņi kādu dienu šeit varētu atgriezties ar savām ģimenēm vai ieteikt apmeklēt šo pilsētu draugiem un paziņām,» Neatkarīgajai teic Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekle Vita Jermoloviča. Viņa norāda, ka kopumā Rīgas viesnīcu un citu naktsmītņu kapacitāte ļaus uzņemt viesu skaitu, ko varētu gaidīt Eiropas čempionāta basketbola laikā – papildus jau esošajām viesnīcām nākamā gada laikā Rīgā durvis vērs vēl vismaz četras viesnīcas ar papildu 600–700 istabām. Vēl viens faktors ir, ka šis čempionāts notiks ne pašā aktīvākajā tūrisma sezonā – rudenī.

«Domāju, ka čempionāta laikā Rīgā tiešām gaidāms viesu pieplūdums. Protams, ka vislielākais pieplūdums gaidāms tieši no Lietuvas, kas ir basketbola lielvalsts. Ļoti iespējams, ka lietuvieši no tuvāk esošajām pilsētām, piemēram, Šauļiem, varētu nakšņot mājās, Rīgu apmeklējot tikai tieši uz spēlēm, bet no tālākajām pilsētām izvēlēsies palikt Latvijā,» Neatkarīgajai pauž sporta braucienu organizētāja, tūrisma aģentūras Travel Art LV valdes locekle Inese Krūmiņa. Viņa arī norāda, ka noteikti ieradīsies arī basketbola draugi gan no Igaunijas, gan Beļģijas, gan Čehijas. Pagaidām gan grūti prognozēt, vai ukraiņu līdzjutēji būs aktīvi.

«Izloze ir ideāla – piepildījās visi Latvijas izlases galvenā trenera Ainara Bagataska vēlējumi – mums ir pretiniekos Beļģija un iztrūkst Serbija un Izraēla,» uzskata Sporta draugu kluba Namejs vadītājs Jānis Barkāns. Taču viņš pauž bažas, ka lietuvieši, kas ir varen naski uz basketbola spēļu apmeklēšanu, varētu izpirkt biļetes un daudzi latvieši varētu palikt bešā. «Basketbola savienībai būtu steidzami jādomā, kā sadalīt sektorus,» uzsver J. Barkāns.