Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ziemassvētku recepte: Skābēti kāposti ļauj restartēt iemaņas gatavot

© f64

Ziemassvētku naktī jāēd deviņi ēdieni, tad nākamais gads būs bagāts. Šis ticējums aizķēries prātā pat tiem, kuri nezina nevienu citu tautas gudrību. Bet nudien nav īstais brīdis skriet uz lielveikalu pēc deviņiem pusfabrikātiem.

Brīvajās dienās atlicināsim laiku, lai vismaz daļu cienasta svētku maltītei pagatavotu savām rokām, tradicionālā veidā. Tas prasa vairāk darba, bet arī ļauj atsvaidzināt savas prasmes un sniedz lielāku brīvības izjūtu – kad vari pēc saviem ieskatiem veidot garšu buķeti, kaut cik regulēt kaloriju daudzumu un būt drošs, ka aiz borta palikušas nevēlamas piedevas.

Viens no iecienītākajiem produktiem ziemīgai maltītei ne tikai svētkos, bet arī ikdienā ir skābēti kāposti. Tie īpaši piemēroti, lai restartētu savas piemirstās iemaņas un apgūtu jaunas, jo, lai ko mēs gatavotu – sautētus kāpostus, zupu, vinegretu vai citus salātus, kaut ko sabojāt būtu grūti.

Veidnē sautēti kāposti

Sastāvdaļas. 1200 g skābētu kāpostu, 200 g dūmota šķiņķa, 300 g labas kvalitātes cīsiņu, 1–2 sīpoli, 100 g sviesta, 200 ml gaļas buljona; sāls, cukurs, tomātu biezenis – pēc garšas.

Pagatavošana. Kāpostiem nospiež sulu, ja tie rupji ēvelēti – nedaudz sasmalcina, pievieno sāli, cukuru, tomātu biezeni un sīki sagrieztus sīpolus, sajauc. Kārto cepamajā veidnē kopā ar sagrieztu šķiņķi un cīsiņiem, pa vidu liek sviesta piciņas. Pārlej ar buljonu. Veidnei uzliek vāku, liek cepeškrāsnī un sautē vidējā siltumā 3–4 stundas, laiku pa laikam pārbaudot, vai ēdiens nepiedeg, un, ja nepieciešams, pielejot vēl nedaudz buljona vai ūdens. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Piebilde. Ja veidnei nav vāka, var izlīdzēties ar cepamo foliju.

Vienkārša skābētu kāpostu zupa

Sastāvdaļas. Viens kilograms skābētu kāpostu, viens kilograms cūkgaļas ar kaulu, 5–10 melnie pipari, viena lauru lapa, sāls un cukurs pēc garšas, ūdens; ja vēlas – skābs krējums, kapāti zaļumi.

Pagatavošana. Gaļu liek katlā, pārlej ar ūdeni, uzvāra, noputo. Pievieno sagrieztus skābētus kāpostus un garšvielas, ļauj uzvārīties, nedaudz samazina liesmu, katlam uzliek vāku un vāra, līdz gaļa ir mīksta. To izņem no zupas, nedaudz atdzesē, atbrīvo no kaula, sagriež un atkal pievieno zupai, samaisa. Pasniedzot šķīvjos var likt karotīti skāba krējuma un kapātu zaļumu.

Piebilde. Ja vēlas, pie skābētu kāpostu zupas pasniedz vārītus kartupeļus vai rupjmaizi.