Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Nākamgad divu eiro piemiņas monētas- ES prezidentūrai un stārķim

© F64

Nākamgad Latvijas Bankas izdotās divu eiro piemiņas monētas būs veltītas Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES) un stārķim.

Latvijas prezidentūrai ES veltītā monēta tiks izdota 2015.gada februārī. Šī monēta tiek kalta Vācijā, Bādenes Virtenbergas kaltuvē.

Savukārt otra divu eiro piemiņas monēta nākamgad plānota ar stārķa attēlu. Iecere veidot monētu ar stārķa attēlu radās, jo 2015.gadā putnu un konkrēti stārķu aizsardzības jomā ir vairāki zīmīgi notikumi ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Nākamgad 30 gadu jubileju svinēs Latvijas Ornitoloģijas biedrība, bet pirmajam Latvijas Sarkanās grāmatas izdevumam, kurā atrodams arī Latvijas un visas Eiropas mērogā apdraudētais melnais stārķis, apritēs desmit gadi. 2014. un 2015.gadā visā Eiropā notiek vērienīgs balto stārķu uzskaites projekts. Plānots, ka monētas tirāža būs viens miljons gabalu un papildu 10 000 monētu īpašā suvenīriesaiņojumā, aģentūru LETA informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Latvijas Banka izsludinājusi konkursu par vairāku divu eiro piemiņas monētu kalšanu, proti, izsludināts konkurss par nākamgad gaidāmās piemiņas monētas ar stārķi kalšanu un par divām 2016.gadā plānotajām Latvijas divu eiro piemiņas monētām. Pieteikties monētu kalšanai var līdz nākamā gada 20.janvārim. Šajā pašā konkursā ietverta arī desmit miljonu jaunu viena eiro apgrozības monētu kalšana.

Eirozonas dalībvalstis drīkst izdot ne vairāk kā divas eiro piemiņas monētas gada laikā. Tomēr eirozona var izdot arī kopīgu eiro piemiņas monētu, kas veltīta kādai nozīmīgai Eiropas norisei, piemēram, 2007.gadā šāda kopīga monēta tika izdota, atzīmējot Romas līguma 50.gadadienu, 2009.gadā ar kopīgu piemiņas monētu tika atzīmēta desmitā eiro gadadiena, bet 2012.gadā ar kopīgu monētu tika atzīmēta eiro monētu un banknošu desmitā gadadiena.

Plānots, ka nākamgad taps kopīga eirozonas piemiņas monēta, lai atzīmētu 30.gadadienu, kopš 1985.gadā kā Eiropas Savienības simbols tika ieviests zils karogs ar 12 zeltainām zvaigznēm.