Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts atsaka smagi slimam zēnam; lūdz ziedot 300 000 eiro

© F64

Nacionālais veselības dienests (NVD) ir atteicis sniegt 300 100 eiro finansējumu smagi slimajam zēnam Dāvim, kuram nepieciešams veikt medicīnisku manipulāciju ASV Filadelfijas Bērnu klīnikā, aģentūru LETA informēja Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

Deviņus gadus vecais Dāvis ir pirmais Bērnu slimnīcas pacients, kuram ārstēšanās nolūkos nepieciešams doties ārpus Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas, jo šādu procedūru Latvijā veikt nav iespējams, un kura medicīnisko manipulāciju izmaksas ir tik augstas. Lūgums apmaksāt operāciju tika iesniegts NVD, tomēr saņemts atteikums, pastāstīja Dambiņa.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja NVD pārstāve Evija Štālberga, atteikums sniegts tādēļ, ka valsts var apmaksāt tikai tās operācijas un procedūras, kuras jāveic ES valstīs.

Jaunajam pacientam konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielu maiņas traucējumi un iestājas imūndeficita sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls, uzsvēra Dambiņa.

Bērnu slimnīcas ārsti ir veikuši vairākas ārstnieciskas darbības, tostarp ķirurģisku limfas atteces traucējumu korekcijas mēģinājumu, kas nav sniegušas cerēto rezultātu. Ņemot vērā to, ka Latvijā limfogrāfija netiek veikta, Bērnu slimnīcas terapeitiskās iespējas ir izsmeltas un ir nepieciešama ārvalstu palīdzība.

Deviņus gadus vecais zēns ir viens no vismaz desmit Bērnu slimnīcas pacientiem gadā, kuriem nepieciešama medicīniska palīdzība, kādu var saņemt tikai ārpus Latvijas, norādīja Dambiņa.

Visbiežāk Bērnu slimnīcas ārstiem izdodas atrast iespēju pacientu nosūtīt uz kādu no klīnikām Eiropā, tāpēc pārējās izmaksas - ceļa izdevumi bērnam, vecākam, donoram un bieži vien smagākos gadījumos arī ārstam, kurš pavada pacientu ceļā uz klīniku, vecāka uzturēšanās izdevumi klīnikā, atkārtotas konsultācijas pie ārvalstu ārstējošā ārsta un dažos gadījumos arī analīžu apmaksa - tiek nodrošinātas no Bērnu slimnīcas fonda puses, bet pati operācija vai procedūra no valsts puses, informēja Dambiņa.

Dambiņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka Bērnu slimnīcas fonds sācis vākt ziedojumus, lai nosūtītu jauno pacientu uz ārstēšanos Filadelfijā. "Mēs sākām vākt naudu jau tagad, jo bērnam vairs nav daudz laika," uzsvēra fonda valdes priekšsēdētāja.

Tāpat fonda pārstāvji aicina valsts atbildīgās amatpersonas izskatīt iespējas apmaksāt Dāvja ārstniecību no valsts budžeta līdzekļiem un rast ilgtermiņa risinājumu sistēmas ietvaros, lai turpmāk šādās situācijās būtu skaidrs finansējuma modelis.