Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vietējie iedzīvotāji izmisumā - Langstiņos suns jau sakodis piecus cilvēkus

© f64

Portāls nra.lv ir saņēmis kādu satrauktu vēstuli no Langstiņu iedzīvotājiem.

"Veterinārais un pārtikas dienests jau vairākus mēnešus nespēj izlemt, vai asinskārais suns, kurš Langstiņos jau ir sakodis piecus cilvēkus maz ir bīstams. Tā vietā, lai glābtu Garkalnes novada iedzīvotājus no nākošās traģēdijas, kas var notikt kuru katru mirkli, dienesta amatpersonas vienkārši pagarina laiku, kurā jāpieņem slēdziens, šoreiz – līdz 2015. gada 15. februārim," pauž vēstules autori.

„Īpašniece turpina vest nekontrolējamo suni pastaigās pat bez uzpurņa arī tagad, kaut arī suns ir uzbrucis jau vismaz pieciem cilvēkiem. To ir konstatējuši paši apkārtnes iedzīvotāji, kā arī TV žurnālisti. Langstiņu un Upesciema iedzīvotāji atsakās no ierastajām pastaigām mežā pamatoti baidoties, ka traģēdija atkārtosies atkal”, stāsta cietusī Daiva Isakiene. Plēsoņa viņai uzbruka 7. augustā plkst. 6:30 nodarot vidēji smagus miesas bojājumus.

Konstatēts, ka jauktas šķirnes suns pieder Langstiņu iedzīvotājai Alīnai Zīvertei, dzīvojošai Ēlenburgas ielā 3a. Kaut gan pret viņu ir ierosināta kārtējā krimināllieta, kas jau nodota Rīgas reģiona prokuratūrai, tās darbinieki atzīst, ka visdrīzāk A. Zīverte arī šoreiz tiks cauri ar nosacītu sodu, bet Veterinārais un pārtikas dienests droši vien atteiksies asinskāro suni iemidzināt, tik vien norādot, ka suns pastaigā vedams ar uzpurni.

„Mani izbrīna, ka Veterinārais un pārtikas dienests neliekas ne zinis. Neskatoties uz to, ka šī suņa dēļ ir cietuši jau vismaz pieci cilvēki, dienesta amatpersonas neatzīst suni par bīstamu, bet vienkārši velk laiku lēmuma pieņemšanā. Visiem cietušajiem ir ļoti laimējies, ka vispār vēl ir dzīvi, jo suns uzbrūk bez iemesla, nogāžot upuri gar zemi, lai to saplosītu. Ikvienam ir skaidrs arī bez ekspertīzes, ka suns ir psihiski nenormāls un ārkārtīgi bīstams. Vai tiešām ir vajadzīga cilvēka dzīvība, lai jautājumu atrisinātu?”, vaicā Lietuviešu vidusskolas direktora vietniece Daiva Isakiene. Pēc viņas sacītā, 7. augustā, 6:30 no rīta, vedot pastaigā savu labradoru tālumā pamanījusi sievieti. „Nolēmām iet pa citu ceļu, bet tūdaļ izdzirdējām sievieti kliedzam, jo viņa nespēja novaldīt savu suni. Diezin vai psihiski vesels dzīvnieks skrietu vismaz 50 metrus, lai uzbruktu cilvēkam. Suns uzvedās agresīvi, uzreiz uzbruka man, sāka kost un plosīt. Pieskrēja suņa īpašniece, bet tikai pēc ceturtā mēģinājuma spēja atbrīvot mani no sava suņa zobiem. Viņa pat nepainteresējās, vai nepieciešama medicīniskā palīdzība, kaut arī man uz kājas bija 15 centimetrus gara plēsta brūce, bet labās rokas kauli – sadragāti. Par laimi suņa zobi neskāra artēriju. Kad jautāju suņa īpašniecei adresi, viņa sameloja, ka dzīvo Mediķu ielā. Savainojumus guva arī mans labradors. Vīrs mani tūdaļ nogādāja slimnīcā, bet mūsu suni – pie veterināra. Tajā pašā dienā man veica mikroķirurģisko operāciju, ekspertīze vēlāk konstatēja vidēji smagus miesas bojājumus. Roka sāp arī tagad, pilnībā man neklausa. Uzbrukušā suņa īpašniece pie manis tā arī nav parādījusies. Par šo atgadījumu tajā pat dienā ziņoju Rīgas reģiona policijai (Saulkrastu nodaļai)”, stāsta D. Isakiene.

Cietusī stāsta, ka Rīgas reģiona policijai neizdevās atrast plēsoņas īpašnieci. To izdarīja viņas vīrs apstaigājot visus Langstiņus. „Cilvēki pateica priekšā, ka līdzīga sieviete dzīvo Ēlenburgas ielā 3a. Kaimiņi apstiprināja, ka sievietei ir nikns suns, kuru viņa pēdējā laikā gan esot paslēpusi. Taču Googles programmā Street View, kuras ietvaros ir veikta visu Latvijas ielu fotografēšana, suns ir iekļuvis kadrā. Sieva suni atpazina. Visu šo informāciju nodevām Rīgas reģiona policijā. Tur ierosināja krimināllietu, kas tika nodota no viena izmeklētāja otram. Liekas, ka ar šo lietu neviens īsti nodarboties nevēlas. Vēlāk, privātā sarunā, inspektore V. Zeibote gan atzina, ka asinskārā suņa saimniece jau četras reizes tikusi sodīta par sava mājdzīvnieka uzbrukumiem, bet tā kā viņa strādā Rīgas reģiona prokuratūrā par apkopēju, arī šoreiz uz īpašiem rezultātiem nav ko cerēt. Uz jautājumu, kāpēc suns nav likvidēts jau pēc pirmajām uzbrukuma reizēm, izmeklētāja atbildēja, ka tas esot veterinārā dienesta jautājums”, atklāti stāsta Daivas Isakienes vīrs Kestutis."