Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

RECENZIJA: "Astra The 22’s”, "Blue Venom”

© publicitātes

Šovasar pirmo reizi radiostacijās izskanēja latviešu dziedātājas Kerijas Kalējas un amerikāņu mūziķa Ērika Džeika kopprojekta „Astra The 22’s” singls „Save Me”, kurš iekļuva "Radio SWH" Top 20 un ar panākumiem turpināja skanēt Baltijas valstu radio stacijās.

 Nu tam sekojis EP jeb mazā platīte ar piecām dziesmām, un radiostacijas vago tās tituldziesma „Blue Venom”. Visas dziesmas ierakstītas Ņujorkā sadarbībā ar amerikāņu producentu un dziesmu līdzautoru Kailu Kelso, bet dziesmas māsterējis viens no labākajiem amerikāņu studijas inženieriem Hūvijs Veinbergs, kurš apstrādājis arī „U2”, „Nirvana”, „Muse”, „Gorillaz”, „Creed” un citu pasaulē pazīstamu mūziķu albumus. Pie šāda pieteikuma uzreiz rodas divi jautājumi: 1/ kas ir „Astra The 22’s”?; 2/ no kurienes „piķis”?. Jāpiebilst, ka pie mums „astrieši” ir bruņojušies ar pamatīgu aizmuguri ietekmīgās kompānijas „Mikrofona ieraksti” izskatā. Dueta galvenā balss un dziesmu līdzautore Kerija Kalēja ir ilgus gadus mācījusies ASV, tur strādājusi arī mūzikas izdevniecībās, bet tagad atkal dzīvo un strādā Latvijā. Ar Ēriku Džeiku, amerikāņu dziedātāju un ģitāristu, viņa iepazinusies Ņujorkā. „Es augstu vērtēju Ērika pieredzi no viņa iepriekšējiem projektiem, tostarp grupā „Wildstreet”. Kad pagājušajā gadā uz brīdi atgriezos ASV, satikāmies, aprunājāmies un konstatējām, ka mums patīk līdzīga mūzika un esam uz viena viļņa. Ierakstījām pāris demo un tā laikā bija skaidrs, ka pietiek vienam nospēlēt pāris taktis, lai otrs tās virzītu tālāk un veidotos dziesma. Mūziku un tekstus rakstam kopā – dziesmas ir metaforas, kas runā par daudzām piedzīvotām un pārdzīvotām lietām muzikāli un arī reālajā dzīvē. Mums ir daudz kopīgu ieceru un tas, ka Ēriks ir Amerikā, bet es esmu Latvijā, šajā interneta laikmetā nav nekāda problēma,» domā Kerija. Tā bija atbilde uz punktu Nr.1, bet uz punktu Nr.2? Uz to atbilde ir šāda: apskatniekam nav ne jausmas...

PAR. Ja pie darba ķeras šādi skaņu ierakstu studijās ne vienu vien pudu sāls apēduši vīri, tad skaidrs, ka rezultāts sanāk tuvu ideālam, un albums skan kā „firma”, tas ir, rietumnieku mūziķu ražots produkts. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka mūzikai tiešām nav ne vainas – visai interesants indīpops ar nelielu rokmūzikas piesitienu. Ja šis tandēms tā turpinās, tad drīz vien tiks izbīdīts plašākos starptautiskajos ūdeņos.

PRET. Protams, radiostacijām draudzīgākas ir tādas dziesmas kā „Save Me” un „Winter Love”, arī „Blue Venom”, taču tās nebūt neliekas pašas interesantākās – „Got Me” un „Sun Up, Sun Down” ir ar krietni lielāku „odziņu”. Nu ja, bet komercija prasa upurus... Ar komerciju gan radīsies lielas problēmas, jo latvju zemē šādai mūzikai nebūs pieprasījuma, bet Rietumos arī daudz labāki projekti ir tā arī pazuduši pagrabos iekārtoto studiju dzīlēs.