Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas tūristu skaits gada nogalē būt uz pusi mazāks nekā pērn

© f64

Nestabilā Krievijas rubļa kursa dēļ šīs valsts tūristu skaits uz Ziemassvētkiem un Jauno gadu Latvijā varētu būt pat uz pusi mazāks nekā pērn, liecina tūrisma kompāniju pārstāvju teiktais aģentūrai LETA.

Vairākiem tūroperatoriem rezervāciju skaits no Krievijas uz svētkiem sasniedz vien 20% no iepriekšējā gada apjoma, bet atsevišķas kompānijas, kas orientējās tikai uz šo tirgu, darbību pārtraukušas.

Prognozes liecina, ka Krievijas tūristu skaits Ziemassvētkos un Jaunajā gadā varētu būt par 30% vai sliktākajā scenārijā par 50% mazāks nekā pērn, aģentūrai LETA atzina Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente Kitija Gitendorfa.

Viņa norāda, ka rubļa kursa dēļ krievu tūristu rezervācijas apjomi uz svētkiem patlaban viennozīmīgi ir mazāki nekā pērn, tomēr tūroperatori cer, ka situācija, nākot tuvāk Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, uzlabosies. Viņa skaidro, ka neskaidrās situācijas dēļ daudzi tūristi nerezervē braucienus laikus, bet izdevīgā situācijā to var izdarīt pēdējā brīdī.

Tāpat Gitendorfa atklāja, ka Krievijas tūristu skaita krituma dēļ nācies pārtraukt darbību nelielām kompānijām, kas bija orientējušās tikai uz ienākušo tūrismu no Krievijas.

Gitendorfa uzsvēra, ka Krievijas tirgus tūrisma nozarei ir ļoti svarīgs, jo šīs valsts pārstāvju ierašanās tieši Ziemassvētku un Jaunā gada laikā bijusi "veiksmes formula", kā kompensēt tūristu trūkumu tieši nesezonas laikā.

Tūroperatora "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban rezervāciju apjoms uz Jauno gadu no Krievijas ir tikai 20% no pagājušā gada pasūtījumiem. Tomēr arī viņa norādīja, ka kopējo situāciju ar Krievijas tirgu patlaban raksturot nevar, jo šo klientu īpatnība esot pasūtīt ceļojumus pēdējā brīdī.

Keiša skaidro, ka Krievijas tūristu interese par Jaunā gada sagaidīšanu Latvijā inflācijas dēļ esot sākusi kristies jau iepriekšējā gadu mijā, notikumi Ukrainā un to sekas šo situāciju vēl pastiprinājušas.

Lai gan Krievijas tūristu plūsmas samazināšanās negatīvi ietekmē arī "Latvia Tours", situācija neesot tik dramatiska, jo tūroperators orientējoties uz dažādiem tirgus segmentiem un Krievija ir tikai viens no tiem.

Kopumā gan nozare uz situāciju ar krievu tūristiem raugoties pozitīvi.

Ceļojuma biroja "Averoja" direktore Kitija Reinfelde informēja, ka "Averoja" klienti patlaban galvenokārt ierodas no Baltkrievijas un Krievijas tūristu skaits ir salīdzinoši mazāks.

"Pēc informācijas no sadarbības partneriem, lielākā daļa Krievijas tūristu nolēmuši svētkus šogad svinēt mājās, ko skaidrojam arī ar Krievijas rubļa vērtības samazināšanos," norādīja Reinfelde.

Kā vēstīts, Krievijas rubļa vērtība turpina kristies.