Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu iecienītās gumijas aproces tomēr nav dzīvībai bīstamas

© loomlove.com

Vecākus Latvijā šokējis britu ekspertu atzinums, ka krāsainās gumijas, no kurām veido aproces bērni nu arī visā Latvijā, ir bīstamas. Taču Patērētāju tiesību aizsardzības centrs Latvijā veicis vairākas pārbaudes un atzinis, ka gumijas nesatur kaitīgas vielas. Savukārt plastmasas piekariņus, kuri arī atrodami šo gumijas rotaļlietu komplektos, centrs vēl plāno pārbaudīt.

Jau pāris mēnešus arī Latvijā bērni aizrautīgi pin daudzkrāsainas gumijas aproces no mazām, apmēram centimetru garām gumijām. Komplektos pieejami arī plastmasas savienojumi, ar kuriem gumijas sastiprināt, kā arī plastmasas kociņi, kurus var izmantot aproču pīšanā. Šos gumiju komplektus sauc Loom bands. Krāsainos gumiju komplektus var nopirkt gan grāmatnīcās, lielveikalos, gan tirdzniecības vietu atsevišķos stendos, kas izveidoti, visticamāk, ņemot vērā pašreiz aktuālo krāsaino rokassprādžu «uzvaras gājienu».

Atrod ftalātus

Krāsainās gumijas rokassprādzes ir ārkārtīgi populāras Lielbritānijā, bērni veido ne tikai pinumus, bet arī kleitas un pat sapņo nopīt rokassprādzes līdz Mēnesim. Bērni dalās veidotajos pinumos, rokassprādzēs sociālajos tīklos, un tīmeklī atrodami arī foto, kur redzams, ka Loom bands nēsā arī princis Viljams un viņa sieva Ketrīna. Tieši Lielbritānijā veiktās pārbaudes apliecinājušas, ka šīs gumijas rotaļlietas nemaz nav tik nevainīgas. Zinātnieki pārbaudījuši vairākas partijas Loom bands iepakojumu un atklājuši, ka tie ir kaitīgi veselībai. Proti, gumijas piekariņi satur ftalātus pārāk lielā koncentrācijā. Laikraksts Daily Mail gan precizē, ka bīstamās ķīmijas vielas koncentrācija pārsniegta nevis pašās gumijās, bet tieši piekariņos. Ftalātus izmanto, lai plastmasu padarītu elastīgāku un mīkstāku, taču, ja šī viela pārsniedz atļauto koncentrāciju, tā ir bīstama veselībai, jo var veicināt vēža rašanos. Eiropas Savienība noteikusi, ka ftalātu saturs bērnu rotaļlietās nedrīkst pārsniegt 0,1 procentpunktu, taču pārbaudēs Lielbritānijā atklāts, ka atsevišķos piekariņos ftalātu koncentrācija bija pat 40 procentu. Pētnieki norāda, ka cilvēka organismā ftalāti var nokļūt, ja, piemēram, bērns liek piekariņu pie mutes.

Parādās viltojumi

Preču zīme Loom bands pieder amerikāņu kompānijai Rainbow Loom, kas sāka ražot gumijas komplektus 2012. gadā, un atbilstoši līgumiem, kas noslēgti ar oriģinālražotāju, gumiju ražošanā jāievēro visi standarti, kas attiecas uz ES un ASV. Tomēr tiek pieļauts, ka rotaļlietu tirgū var parādīties un parādās viltojumi, kuru izcelsme visbiežāk nav zināma, visbiežāk – Ķīnā, Vjetnamā, Indijā. Daudzi vecāki pērk gumiju komplektus internetā, kur ir vēl mazāk iespēju noskaidrot, kur un kas ražojis preci. Pēc pārbaudēm Lielbritānijā to pārdošanu pārtraucis lielākais britu rotaļlietu pārdevējs The Entertainer, raksta eklase.lv. Tieši šajā portālā vecāki pauduši satraukumu, jo internetā atrodami arī video, kur bērniem pēc aproču nēsāšanas parādās alerģiskas reakcijas.

Latvijā biedi neapstiprinās

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veicis izpēti un pārbaudījis četrus Loom bands iepakojumus dažādās vietās. Centra speciāliste Sanita Gertmane Neatkarīgajai pastāstīja – nevienā no šīm pārbaudēm nav atklājies, ka krāsainās gumijas saturētu kādas ķīmiskas vielas neatļautā koncentrācijā, tas nozīmē, ka tās nav bīstamas. Tuvākajā laikā centrs plāno pārbaudīt arī gumijas piekariņus, par kuriem ziņo briti. «Pagaidām kopējā ziņošanas tīklā par bīstamām rotaļlietām nav iesniegta informācija par šīm krāsainajām aprocēm,» saka S. Gertmane. Viņa apliecina, ka visbiežāk par bīstamām tiek atzītas rotaļlietas, kuras nav oriģināli un kurām nereti pat nevar izsekot, kur tās ražotas. Kā vecākiem pārliecināties, ka gumijas aproces ir oriģināli un nav kaitīgas veselībai? «Pirmkārt, nevajadzētu tās iegādāties apšaubāmās vietās, tostarp arī internetā, kas lēti piedāvā preces no Āzijas, otrkārt, jāskatās, vai uz preces iepakojuma ir CE zīme, kas  norāda, ka ražojums atbilst ES valstu likumu prasībām. Ja rodas aizdomas, var vērsties arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.».