Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kalniete ir pret ES lauksaimniecības krīzes rezervju samazināšanu

© NRA

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete kategoriski iebilst pret Eiropas Savienības lauksaimniecības krīzes rezervju radikālu samazināšanu 2015. gadā.

Eiropas Komisija (EK) parlamentam un dalībvalstīm ir nosūtījusi priekšlikumu visas līdzšinējās kompensācijas Krievijas sankciju rezultātā cietušajiem lauksaimniekiem segt no šī rezervēm, kuras veido atvilkumi no zemniekiem atvēlētajiem tiešmaksājumiem.

Ja šis EK ierosinājums tiks pieņemts, krīzes rezervē 2015. gadā no pašreizējiem 433 miljoniem eiro paliktu tikai 88 miljoni. Tas nozīmētu, ka tiešmaksājumi būtībā tiek lietoti citu ES problēmu risināšanai un ka ļoti maz līdzekļu atliktu atbalstam Baltijas valstu un Somijas piensaimniekiem, kuri ir īpaši smagi cietuši no Krievijas sankcijām.

Komisijas priekšlikums vēl ir jāapstiprina Eiropas Parlamentā un Padomē. Tāpēc Kalniete sadarbībā ar ar vācu deputātu Albertu Desu un Baltijas pārstāvjiem un valdībām lobēs citu budžeta risinājumu, kas ļautu saglabāt pietiekami daudz Eiropas līdzekļu Latvijas piensaimnieku atbalstam nākamajā gadā. Parlamenta deputāti vērsušies pie jaunievēlētā komisijas prezidenta Junkera, jaunā lauksaimniecības komisāra Hogana un dalībvalstu valdībām ar aicinājumu pārskatīt komisijas lēmuma projektu.

Eiropas Parlamenta Budžeta komitejai sarunās ar komisiju un ES Padomi jāuzstāj uz saprātīgāku risinājumu, uzskata Kalniete.

Kalniete: «Ebolas vīrusa un Sīrijas teroristu apturēšana, protams, ir svarīgi visas Eiropas uzdevumi. Tomēr tie nedrīkst tikt risināti uz solidaritātes rēķina ar mūsu zemniekiem, daudzi no kuriem Krievijas sankciju dēļ ir bankrota priekšā.»

Sarunas par 2015. gada budžetu notiks līdz novembra vidum. Vēl ir laiks mobilizēt politisko gribu, lai aizstāvētu Latvijas intereses, uzskata Kalniete.