Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš: Eiropā ļoti svarīga enerģētiskās drošības politika

© NRA

EP deputāts, lielākās politiskās grupas – ETP – rūpniecības un enerģētikas politikas koordinators Krišjānis Kariņš uzsver, ka jaunās Komisijas galvenie uzdevumi nākamajiem pieciem gadiem ir enerģētiskās drošības stiprināšana un Eiropas ekonomiskās stabilitātes nodrošināšana.

«Pasliktinoties Ukrainas krīzei, ne tikai pašai Ukrainai, bet visai Eiropai kļūst ļoti svarīga enerģētiskās drošības politika. Eiropā mēs esam atkarīgi no Krievijas energoresursu piegādēm, īpaši dabasgāzes. Bet mēs redzam, ka Krievija to izmanto kā politisko ieroci. Eiropas enerģētiskās drošības politiku ir vitāli svarīgi pacelt visaugstākajā prioritātes līmenī jaunās EK darba kārtībā. Tas viennozīmīgi ir Latvijas interesēs,» norāda Krišjānis Kariņš. Viņš uzsver, ka, pirmkārt, ir jāpaātrina ES energotīklu pilnveidošana, lai atbrīvotu Baltijas valstis un Somiju no energoizolētības. Otrkārt, ir strauji jāvirzās uz Eiropas enerģijas savienību, lai dalībvalstis varētu runāt vienā balsī ar Krieviju kā piegādātāju. «Mums ir jāpieliek punkts Krievijas spējai izmantot «skaldi un valdi» politiku. ES dalībvalstīm ir jābeidz domāt atsevišķi un jāsāk veidot enerģētikas politiku kopīgi,» teica Krišjānis Kariņš.

Kā otru nozīmīgāko jaunās komisijas uzdevumu Krišjānis Kariņš uzsver Eiropas ekonomikas stabilitāti. «Eiropas un Latvijas uzņēmējiem nepieciešama stabilitāte un noteiktība, lai tie varētu radīt jaunas darba vietas un maksāt lielākas algas saviem darbiniekiem. Mēs esam piedzīvojuši to, kā Eiropas ekonomikas šūpošanās ietekmē arī Latvijas tautsaimniecību. Latvijas pārstāvim Valdim Dombrovskim kā EK viceprezidentam būs nozīmīga loma šīs stabilitātes un līdz ar to ekonomiskās izaugsmes nodrošināšanā,» norāda deputāts.