Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Noraida "Saskaņas" sūdzību par Saeimas vēlēšanu rezultātu atcelšanu Latgalē

© F64

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments šodien noraidīja partijas "Saskaņa" pieteikumu, ar kuru pārsūdzēti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātie 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti. Spriedums nav pārsūdzams.

Kā ziņots, "Saskaņas" pieteikumā AT bija lūgts pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā. Partija aicināja tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai kandidāta Dzintara Zaķa vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš.

"Saskaņa" lūdza tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas "Vienotība" sarakstā un citu partiju sarakstos.

Trešdien, 29.oktobrī, notikušajās tiesas debatēs "Saskaņas" pārstāvis deputāts Andrejs Elksniņš pauda, ka, pēc viņa domām, ir gūta pārliecība par to, ka pastāv apstākļi, kas lielā mērā rada ticamu varbūtību tam, ka vēlēšanu rezultāts ticis ietekmēts un ar tādiem līdzekļiem, kurus likums neatļauj un nosoda. "Tās liecības, kuras bija iespējams noklausīties tiesas sēdē, ir jāvērtē kā savstarpēji papildinošas, jo tās apliecina arī "aizklāto" liecinieku sniegto liecību patiesīgumu, parādot, ka lielā mērā mērogs attiecībā uz šāda veida prettiesiskām darbībām [iespējamu balsu pirkšanu] bija gan plašs, gan būtisks," pauda Saeimas deputāts.

Pēc Elksniņa teiktā, lai arī nav zināms visu Drošības policijas (DP) kriminālprocesa materiālu saturs, pagaidām rezultāts ir tāds, ka "pastāv aizdomās turamo neesamība, apsūdzēto neesamība, procesa atklātuma neesamība". Viņš arī pauda izbrīnu par to, ka, piemēram, pēc Latvijas Televīzijas žurnālistes sižeta, kurā bija norāde uz konkrētu balsu pirkšanas gadījumu, DP nevērsās pie viņas ar informācijas pieprasījumu.

Savukārt "Vienotības" pārstāvis zvērināts advokāts Lauris Leja sacīja, ka pēc pieteicēju paustā tiesas sēdēs rodas iespaids, ka viņus neapmierina DP darbs. Vēl advokāts pauda, ka šajā lietā nav izslēgta liecību saskaņošana. Advokāts arī runāja par tādu jēdzienu kā "maldīgas atmiņas", proti, attiecībā uz lieciniekiem viņš norādīja, ka personas var atcerēties tādus faktus, kas nemaz nav bijuši, piebilstot, ka arī pirmstiesas publicitāte varēja ietekmēt šo cilvēku atmiņas.

Kā tiesas debatēs sacīja CVK pārstāve Kristīne Kurzemniece, no uzklausītajām liecībām neizrietēja, ka būtu notikusi plaša balsu pirkšana. Tas, ka daži vēlēšanu komisiju pārstāvji pauda izbrīnu par vēlēšanu rezultātiem, kā arī citiem iespējamajiem pārkāpumiem, nepierāda balsu pirkšanu, proti, nav konkrētas informācijas, tā bijusi pārāk vispārīga.