Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kampaņa: izdalīs 20 000 gaismu atstarojušās vestes

© f64

Sākoties gada tumšajam laikam, pieaug ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieš nepamanīti kājāmgājēji. Satiksmes drošības kampaņa Redzams, tātad dzīvs aicina sargāt sevi un citus.

Lai pašiem neaizsargātākajiem ceļu satiksmes dalībniekiem gājējiem liktu aizdomāties, cik neredzami tie ir diennakts tumšajā laikā, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) uzsāk kampaņu Redzams, tātad dzīvs, kuras laikā sadarbībā ar Latvijas Samāriešu apvienību un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroju izdalīs 20 000 gaismu atstarojušās vestes. Pieredze rāda, ka gada pēdējos mēnešos cietušos skaits veido pusi no visa gada statistikas. Šogad uz Latvijas ceļiem jau bojā gājuši 50 kājāmgājēji, lielākajai daļai pārvietojoties pa ceļu nomali bez gaismu atstarojošiem elementiem.

Rudens tumšajā laikā satiksmes negadījos vairāk cieš arī velosipēdisti, kuru braucamie nav pietiekami aprīkoti ar atstarotājiem un gaismas elementiem. Septembrī un oktobrī velosipēdisti cietuši 91 negadījumā. Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs uzskata, ka sods par gaismas vestes nenēsāšanu nemācīs, cilvēkiem ir jāapzinās, ka gaismas veste var būt dzīvības glābēja. Kampaņas pirmajā reidā, ceļa posmos uz Jelgavu un Ķekavu, sastaptajiem gājējiem izdalīja 250–300 gaismu atstarojošās vestes.