Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Cēsu Profesionālajai vidusskolai 95 gadi

© f64

Cēsu Profesionālā vidusskola ir laba izvēle tiem, kas savu dzīvi vēlas saistīt ar būvniecību, kokapstrādi vai enerģētiku – tās ir darba tirgū pieprasītas specialitātes un savu aktualitāti nezaudēs vēl vismaz 100 gadus, es pat teiktu – nekad! Nākamā gada 24. janvārī skola svinīgi atzīmēs dibināšanas 95 gadu jubileju.

Top jauna skola

Pēdējos gados, kad attiecībā uz profesionālās izglītības iestāžu optimizāciju tiek īstenota valsts politika, kuras ietvaros lielākais uzsvars tiek likts uz vienpadsmit kompetenču centru izveidošanu, daudzas profesionālās skolas neredz turpmākās attīstības iespējas – skolas nīkuļo vai tiek slēgtas. Cēsu pašvaldība lēma, ka profesionālā izglītības iestāde ir vērtība, ko nedrīkst pazaudēt, tāpēc 2011. gadā pārņēma Cēsu Profesionālo vidusskolu savā pārziņā un uzsāka tās modernizācijas un attīstības programmu. ERAF projekta ietvaros ar pašvaldības līdzfinansējumu ir izdevies realizēt jauna kokapstrādes darbnīcu korpusa būvniecību, kas tiks pabeigts līdz nākamā gada 1. septembrim. Projekts paredz arī blakus esošās 2. vidusskolas 1. stāva rekonstrukciju, pārbūvējot to par elektriķu praktiskās apmācības bāzi, kā arī dienesta viesnīcas izveidošanu. Ļoti būtiski, ka jaunās laboratorijas un darbnīcas tiks aprīkotas ar mūsdienīgām iekārtām, tādējādi nodrošinot audzēkņu profesionālo sagatavotību atbilstoši šodienas prasībām.

Izgatavo arī mūzikas instrumentus

Cēsu Profesionālās vidusskolas audzēkņu prasmes tiek augstu vērtētas dažādos profesionālajos konkursos. Lai uzlabotu audzēkņu profesionālās iemaņas un gūtu plašāku skatījumu uz nozarē notiekošo, skolas audzēkņi tiek iesaistīti Leonardo Da Vinci mobilitātes programmā. Skolas direktore Maira Apsīte stāsta: «Mēs sadarbojamies ar skolām Somijā, Vācijā un Igaunijā un vienmēr saņemam labas atsauksmes par savu audzēkņu labajām angļu valodas zināšanām un profesionālajām prasmēm. Arī mūsējie tur uzzina daudz jauna, piemēram, mūzikas instrumentu izgatavošanas ideja ir atvesta no Somijas. Patlaban mūsu skolā apmaiņas programmas ietvaros mācās arī Pērnavas profesionālās skolas audzēkņi.

Šogad sadarbībā ar Cēsu mūzikas vidusskolu tiek realizēts kopīgs radošs projekts, kura ietvaros mūzikas skolas audzēkņi mācās izgatavot mūzikas instrumentus, bet mūsu audzēkņi tos mācās spēlēt. Interese par šāda veida nodarbībām ir ļoti liela, un abu nozaru jaunieši gūst ne tikai jaunas prasmes, bet tā viņiem ir arī jauna pieredze un iespēja izpausties radoši.»

Profesiju var apgūt pusotra gada laikā

Cēsu Profesionālā vidusskola papildus tradicionālajām četrgadīgajām programmām piedāvā jauniešiem līdz 29 gadu vecumam ar iegūtu vidējo izglītību ESF projekta ietvaros apgūt profesiju tikai pusotra gada laikā. Maira Apsīte informē: «Šādā projektā mēbeļu galdnieka un namdara arodu ir apguvuši jau divu grupu jaunieši un patlaban mācās namdaru grupa, kurā ir arī divas meitenes. Martā gaidīsim jauniešus, kurus interesē mēbeļu galdnieka profesija, bet 2015. gada septembrī jaunajā skolas kompleksā – elektrotehniķus un namdarus. Mēs priecājamies par labi motivētiem audzēkņiem, kuri saprot, ka turpmākā dzīve ir atkarīga no profesionālās izglītības.»

Domā par jaunām mācību programmām

Pēdējos trīs gados Cēsu Profesionālajā vidusskolā uzņemto jauniešu skaits ir praktiski nemainīgs, un tas liecina, ka skola strādā stabili, tai ir laba reputācija un izdevīgs ģeogrāfiskais novietojums. Šogad vislielākā interese ir par elektrotehniķa profesiju, ko acīmredzot nosaka darba tirgū valdošās tendences. Domājot par programmu dažādošanu, pēc nozares ieteikuma ir izveidota izglītības programma Mēbeļu dizaina speciālists. Direktore skaidro: «Faktiski tas ir starpnieks starp klientu un meistaru. Dizaina speciālists zīmē skices, veic aprēķinus un saskaņo tos ar pasūtītāju. Mēs šo programmu redzam kā labu iespēju meitenēm, jo mūsu skolu pārsvarā izvēlas zēni.»

Nākamais būs jaunu pavērsienu gads, jo ekspluatācijā tiks nodots jaunais mācību komplekss, mūsdienīgas laboratorijas un darbnīcas, dienesta viesnīca, kas sinerģijā ar esošajiem augsta līmeņa pasniedzējiem un meistariem profesionālās izglītības jomā padarīs šo skolu par labāko izvēli Vidzemes reģionā.