Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Zālēm atkal jālūdz nauda

© Inga Paparde

Pat pēc veiksmīgas plaušu transplantācijas, kas Zanei par cilvēku ziedojumiem šogad aprīlī tika veikta Vīnē, rodas nepārvarami šķēršļi izdzīvošanai – valsts tikai daļēji spēj segt dzīvībai nepieciešamās zāles.

Lai arī Zane saņēmusi individuālo zāļu kompensāciju, noteikumi paredz izmaksu griestus – to, cik lielā apmērā valsts vienam pacientam zāles apmaksā gada laikā. Pārējais jāsamaksā pašam pacientam.

Veselības ministrijā jautājums tālāk pašlaik nerisinās, valsts iestādes formāli ir atbildējušas gan Zanei, gan Pulmonālās hipertensijas biedrībai, kāpēc nesedz visas izmaksas un kāpēc konkrētās zālēs nevar iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā un paredzēt to simtprocentīgu samaksu. Proti, Zanei nepieciešamie medikamenti nav reģistrēti sistēmā kā medikamenti pēc plaušu transplantācijas. Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme to gan vērtē vairāk kā atrunu un jautā: vai ir pareizi, ka zāles pacientiem tagad apmaksā ziedotāji?

Dod jaunu dzīvi

Zanei Lazdiņai no Ērgļiem plaušu transplantācija bija vienīgā iespēja izdzīvot – viņa ilgstoši cīnījās ar smagu, retu saslimšanu – pulmonālo hipertensiju, kuras dēļ dienas un naktis varēja pavadīt tikai pie skābekļa aparāta. Ārstu konsīlijs deva savu slēdzienu – nepieciešama plaušu transplantācija, un Zane lūdza Nacionālajam veselības dienestam (NVD) segt plaušu transplantācijas izmaksas Vīnē, Austrijā, kur ārsti bija apņēmušies Zanei veikt plaušu pārstādīšanu. NVD atteica, jo valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā nav iekļauta plaušu transplantācija. Pulmonālās hipertensijas biedrība sāka ziedojumu kampaņu, tās rezultātā ļoti drīz cilvēki Zanei saziedoja operācijai vajadzīgo summu – 120 000 eiro. Operāciju Zanei veica šāgada aprīlī, un pašlaik viņa atveseļojas mājās, Ērgļos.

Jālieto zāles

Plaušu transplantācija ir sarežģīta operācija, un pēc tās pacientam visu dzīvi jālieto imūnsupresijas medikamenti, lai organisms neatgrūstu donora plaušas. Zanei ir jālieto vairāki medikamenti saskaņā ar ārstējošo ārstu norādījumiem. NVD pacienti informēja, ka konkrētās zāles nav iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā un tās var apmaksāt tikai individuālās kompensācijas ietvaros, taču tam valsts ir noteikusi griestus – 14 200 eiro gadā. Ja zāles ir dārgākas, starpība jāsedz pašam pacientam. Zanes zāles gadā izmaksā ap 19 000 eiro, tas nozīmē, ka viņai jāsamaksā 4570 eiro. Pati Zane atzīst, ka tā ir ļoti liela summa, ko pašreizējā situācijā viņa pati apmaksāt nevar, tie ir 463 eiro mēnesī.

450 eiro mēnesī

Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme Neatkarīgajai saka: valstī pašlaik nav atrisināts jautājums par to, kas notiek pēc plaušu transplantācijas ar imūnsupresīvo terapiju, kas nepieciešama dzīvības uzturēšanai, un konkrēti Zane saņem medikamentus no dažādiem ziedojumiem, kas nav pieņemama un normāla prakse. Ko darītu pacients, ja neviens neziedotu? Biedrība jau vasaras nogalē uzrakstīja Veselības ministrijai, NVD, arī premjerministrei Laimdotai Straujumai vēstuli, kurā norādīja, ka imūnsupresīvās terapijas pārtraukums nav pieļaujams, ir dzīvībai bīstams un var nest smagas komplikācijas pacientei, tāpēc biedrības valde pieņēma īstermiņa risinājumu – no biedrības rīcībā esošiem naudas līdzekļiem uz nepilniem diviem mēnešiem segt pacienta maksājamo daļu. Tajā pašā laikā biedrība uzsvēra, ka tai nav pastāvīgu ienākumu avotu, lai turpmāk nosegtu nepieciešamās izmaksas plaušu transplantāta diagnozei.

Biedrība aicināja atbildīgās iestādes risināt jautājumu un rosināja veikt izmaiņas zāļu kompensācijas sistēmā, paredzot, ka diagnozei plaušu transplantāts tiek kompensēts 100 procentu apmērā.

Nav naudas

Veselības ministrijas (VM) atbildi biedrībai var uzskatīt par formālu, proti, nevar šādu diagnozi apmaksāt simtprocentīgi, jo konkrētās zāles tieši šādai diagnozei nav reģistrētas. Tāpēc arī Zanei tās tiek kompensētas individuālā kārtā, tāpēc arī nevar runāt par to iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā. Taču I. Plūme gan VM speciālistiem, gan laikrakstam norāda, ka konkrētās zāles ir reģistrētas, taču citai diagnozei… Diemžēl tālāk strupceļš… Tomēr ir skaidrs, ka jaunu zāļu vai diagnožu iekļaušana sarakstā ir saistīta ar nepietiekamo finansējumu no valsts budžeta. Zanei pagaidām zāles ir, jo no saziedotās naudas operācijai depozītā Vīnē vēl ir atlikusi nauda, par ko zāles tagad iegādātas diviem mēnešiem.