Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Optimizē cietumus un notiesātos

© f64

Šķirotavas cietumu Rīgā oficiāli slēgs tikai 1. novembrī, bet cietumnieku šajā ieslodzījuma vietā vairs nav. Redzot telpas, kādās bija jāuzturas notiesātajiem, gribas pēc iespējas ātrāk no turienes aiziet. Kamēr atradīs risinājumu, ko darīt ar ēkām, un tādu Šķirotavas cietuma teritorijā nav maz, tikmēr minimālas uzturēšanas izmaksas būs jāturpina maksāt, taču vairs ne 235 000 eiro gadā, kā līdz šim.

Uzturēt pustukšus cietumus nav ekonomiski pareizi, norāda Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure. Brīvības atņemšanas vietās ir būtiski samazinājies kopējais ieslodzīto skaits, tāpēc nav vajadzīgs tik daudz cietumu kā pašlaik. 2012. gada nogalē cietumos bija 6117 ieslodzīto, bet šā gada oktobrī – 4766.

Cietumi – pustukši

No Šķirotavas cietuma uz citām ieslodzījuma vietām pārvesti 306 notiesātie, galvenokārt uz Jēkabpils cietumu. I. Spure saka – tajā ir pietiekami daudz vietas šīs kategorijas ieslodzītajiem, proti, tādiem, kuri var uzturēties daļēji slēgtā cietumā. Jēkabpils cietums, kas līdz šim bijis slēgtais cietums ar daļēji slēgtā un atklātā cietuma nodaļu, tiek pārveidots par daļēji slēgto cietumu ar atklāta cietuma nodaļu. Visi 267 Jēkabpils slēgtā cietuma notiesātie pārvietoti uz Daugavgrīvas, Valmieras un citiem slēgtajiem cietumiem. Notiesātie ar īslaicīgu brīvības atņemšanu un arestu pārvietoti uz Rīgas Centrālcietumu.

Sūdzas Eiropā un vinnē

Ieslodzījuma vietu pārvalde aprēķinājusi, ka, slēdzot Šķirotavas cietumu, tiks ietaupīti 234 765 eiro gadā, un šo naudu varēs izlietot ieslodzīto sadzīves apstākļu uzlabošanai citās ieslodzījuma vietās. Tas nodrošinās ieslodzītajiem starptautiskajām normām un standartiem atbilstošākus sadzīves apstākļus, un valstij vajadzēs iztērēt mazāk naudas, tiesājoties Eiropas Cilvēktiesību tiesā un maksājot cietumniekiem kompensācijas par nepiemērotiem apstākļiem cietumos. Pagājušajā gadā Finanšu ministrija samaksājusi kompensācijās vairāk nekā 35 570 eiro.

Spure stāsta, ka Eiropas prasības būtu ne mazāk kā 4 kvadrātmetri uz vienu ieslodzīto daudzvietīgajās kamerās. Ieslodzījuma vietās tika veikts audits sešu mēnešu garumā, un termiņš, lai cietumu saimniecību sakārtotu, ir 1. decembris. Uzlabojumi ir. Iepriekš Jēkabpils cietumā vienā telpā uzturējās 60 notiesāto, tagad – 15.

Cietumu darbinieki Eiropas tiesā nesūdzas, bet aiziet no darba. Šķirotavas cietuma likvidācijā ietaupītās štata vietas un līdzekļi nu ļaus aizpildīt vakantos amatus Rīgas Centrālcietumā, Brasas cietumā un citās ieslodzījuma vietās.

Ārpus restēm labojas veiksmīgāk

Mainoties izpratnei par soda saturu, notiesāto ātrāku un labāku iekļaušanu sabiedrībā un mazinot recidīva (atkārtota nozieguma izdarīšanas) risku, mainījies darba apjoms un funkcijas Ieslodzījuma vietu pārvaldes Centrālā aparāta struktūrā. Piemēram, Informātikas daļa pārveidota par Inženiertehnisko daļu, kuras uzdevums ir atbildēt ne tikai par informācijas tehnoloģijām, bet arī par apsardzes tehniku cietumos. Plānots, ka jaunu cietumu Latvijā uzbūvēs jau 2018. gadā. Tas atradīsies Liepājā, un tajā būs 1200 vietu. Tātad tiks slēgti vēl vairāki cietumi, bet kuri un kādā secībā, to Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina sola pateikt nākamā gada sākumā.

Viņa uzsver, ka recidīva līmenis ir zemāks, ja notiesātie sodu izcieš sabiedrībā, sadarbojoties ar Valsts probācijas dienestu. Tagad ir iespējams daudz vairāk piemērot ar brīvības atņemšanu nesaistītus sodus, saka tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, atgādinot, ka nosacīti pirms termiņa atbrīvotajiem pastiprinātu uzraudzību nodrošinās Valsts probācijas dienests, izmantojot tā dēvēto elektronisko aproci.

IESLODZĪJUMA VIETAS LATVIJĀ

Latvijā pēc šā gada 1. novembra būs 11 ieslodzījuma vietas. Pirms 6–7 gadiem tādu bija 15.

Igaunijā uz 100 000 iedzīvotāju ir 230 notiesāto, Latvijā – attiecīgi 256 notiesātie.

2012. gada beigās cietumos Latvijā bija 6117 ieslodzīto, šā gada oktobrī – 4766, pirms 6–7 gadiem – apmēram 7000.

Šķirotavas cietumā tiek likvidēti 187 amati; 114 amati ieviesti citās ieslodzījuma vietās; 123 darbinieki pārcelti uz citām struktūrvienībām; darbā Valsts policijā pārgājuši 4 Šķirotavas cietuma darbinieki, no darba atbrīvoti 5, no dienesta atvaļinājās 24 darbinieki, 16 no tiem ir piešķirta izdienas pensija.