Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Šonedēļ uzstādīti jauni aukstuma rekordi; jaunnedēļ kļūs siltāk

© Scanpix/Reuters

Jau otro nakti pēc kārtas Latvijā ir uzstādīti jauni konkrēto dienu minimālās gaisa temperatūras rekordi gan atsevišķās apdzīvotās vietās, gan šonakt arī kopumā Latvijai – 24. oktobrī nekad agrāk termometra stabiņš zem -10 grādu atzīmes mūsu valstī nebija noslīdējis, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Tomēr sals zem -10 grādu atzīmes oktobra mēnesī Latvijā ir novērots arī agrāk – 1984. gadā 17. oktobrī Gulbenē bija -10.2 grādus stiprs sals, oktobra trešajā dekādē gandrīz katru dienu minimālās temperatūras rekordi ir zemāki par -10 grādiem, tikai vienu reizi oktobra mēnesī - 1977. gada 22. oktobrī - Zosēnos gaisa temperatūra pazeminājās zem -15 grādiem, sasniedzot -16.3 grādus.

Tik auksti kā iepriekšējās dienās turpmāk vairs nebūs - anticiklons, kas mums atnesa šīs skaidrās un aukstās naktis, kā arī dzestrās un vējainās dienas, pakāpeniski zaudēs savu ietekmi virs mūsu reģiona. Atjaunosies ierastā rietumu – austrumu gaisa masu plūsma: austrumu, dienvidaustrumu vējus nomainīs dienvidrietumu, rietumu vēji, līdz ar tiem Latvijā ieplūdīs siltākas gaisa masas.

Naktīs uz sestdienu un svētdienu vēl teritorijas lielākajā daļā gaidāms sals, tomēr temperatūra jau nebūs zemāka par -2...-7 grādiem, valsts austrumos negatīva gaisa temperatūra būs arī naktī uz pirmdienu, kad rietumu rajonos būs jau ieplūdušas siltākas gaisa masas, un jūras piekrastē gaisa temperatūra nenoslīdēs pat zem +10 grādiem. Sestdien dienā vēl nebūs siltāk par 0...+5 grādiem, bet svētdien maksimālā temperatūra gaidāma no +3...+5 grādiem valsts austrumu rajonos līdz +10...+12 grādiem jūras piekrastē. Turpmāk darba nedēļas gaitā naktīs vairs nepiesals, dienas gaitā gaisa temperatūra lielākoties gaidāma +7...+12 grādu robežās.

Šajā periodā dienas nebūs pavisam saulainas, pa laikam debesis aizklās arī mākoņi, tomēr nokrišņu būs ļoti maz, lielāka to varbūtība ir nākamās nedēļas sākumā un pēc tam arī beigās Latvijas rietumu un ziemeļu rajonos