Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Policija: Imantas pedofils uz noziedzības takas stājies pirmo reizi

© Policijas foto

Imantas pedofils, ar kura meklēšanu policijai īpaši nesokas, uz noziedzības takas ir stājies pirmo reizi, šorīt Latvijas Radio pieļāva Valsts policijas Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Vaicāts, kāpēc policijai neizdodas noķert noziedznieku, Grišins atzīmēja, ka, visdrīzāk, noziedznieks noziegumus izdara pirmo reizi. Kā skaidroja policijas pārstāvis, dzimumnoziegumu jomā ir augsts recidīva procents, tāpēc policija ir pārbaudījusi visus cilvēkus, kas kādreiz bijuši saistīti ar šādiem noziegumiem vai par kuriem bijušas aizdomas, taču pārbaudīto vidū Imantas pedofils nav atrasts.

Tāpat meklēšanā problēmas rada tas, ka šis cilvēks, visticamāk, ir sociāli neaktīvs. Savukārt trešā problēma ir tā, ka cietušie ir bērni, ar kuriem izmeklētājiem jāstrādā daudz piesardzīgāk, lai nepakļautu viņus atkārtotām ciešanām. Piemēram, sākotnēji ar bērniem strādā psihologi, kuri tikai pēc pāris mēnešu darba ļāvuši ar bērniem sākt komunicēt arī policijai, lai nenodarītu bērniem pāri atkārtoti.

Grišins pastāstīja, ka šādos apstākļos policija izlēmusi vērsties pie sabiedrības ar fotorobota izplatīšanu, no vienas puses, šādi mēģinot iegūt sabiedrības palīdzību un radīt maksimāli sarežģītus apstākļus jaunu noziegumu pastrādāšanai, bet no otras puses, apzinoties, ka informācijas publiska izplatīšana var likt noziedzniekam vairāk slēpties un uzmanīties, padarot viņa atrašanu vēl grūtāku.

Ar sabiedrības līdzdalību kopš pirmo noziegumu pastrādāšanas policija pārbaudījusi vairāk nekā 100 cilvēkus. Pašlaik policija sadarbībā ar Rīgas domi izplata iespējamā noziedznieka fotorobotus - tie tiek izvietoti visos dzīvojamos masīvos pie kāpņutelpām, sabiedriskajā transportā un sociālajos tīklos.

Grišins stāstīja, ka policija sadarbojas arī ar ārvalstīm, lai noskaidrotu, vai laikā, kad Latvijā Imantas pedofils bija pieklusis, līdzīgi noziegumi nav pastrādāti kaimiņvalstīs.