Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas valsts gejiem uzsauc lubrikantu

© Scanpix

Tuvojoties nākamā gada Eiropas netradicionālā seksa festivālam EuroPride, kas notiks ES Latvijas prezidentūras zīmē, Latvijas valdība nosūtījusi geju sabiedrībai pikantu draudzības apliecinājumu.

Par Sabiedrības integrācijas fonda administrētajiem līdzekļiem gejiem tiek dāvināti prezervatīvi un lubrikants, kā arī veikts HIV eksprestests.

Bezmaksas pārbaudes valsts nodrošina arī heteroseksuāļiem, taču droša seksa piederumus nevienam tradicionāli orientētajam gan neapmaksā.

Veselības ministrijas atbalstītā projekta nosaukums ir Sociālās iekļaušanas veicināšana, uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti vīriešiem, kuriem ir dzimumattiecības ar vīriešiem. Projekta ieviesējs ir biedrība Baltijas HIV asociācija. Finansējums piešķirts no Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas NVO fonds. Kopumā 50 000 eiro. Projekta komunikāciju koordinatore Inese Skrastiņa vēsta, ka par šo naudu tiek īstenotas šādas aktivitātes: jau novadīts seminārs 13 brīvprātīgajiem, šajās brīvdienās plānots – vēl 10 ārstiem. Geju biedrības Mozaīka telpās un geju klubā Golden divreiz nedēļā tiek nodrošinātas HIV eksprespārbaudes. Un visbeidzot visi geji saņem bezmaksas lubrikantu un prezervatīvus. Tur arī aiziet lielākā daļa piešķirtās naudas. Tās pietiks līdz nākamā gada jūnijam, un tad būšot jāmeklē jauns finansējuma avots.

Projektam esot divi mērķi – pirmkārt, izveidot gejiem draudzīgu ārstu tīklojumu, jo esot dakteri, kas, pārkāpjot Hipokrata zvērestu, gejus apkalpot atsakās. Šo problēmu tad risinās divu dienu seminārs. Otrs mērķis ir caur šo mērķa grupu – vīriešiem, kuriem ir dzimumattiecības ar vīriešiem, – mazināt HIV infekciju valstī kopumā. Veselības ministrija, skaidrojot atbalstu šim projektam, uzsver, ka Latvija ir to Eiropas Savienības valstu vidū, kur HIV infekcijas izplatības rādītāji ir augsti: 2013. gadā jauno gadījumu skaita rādītājs bija 16,9 uz 100 000 iedzīvotāju, 2009. gadā – 12,2 uz 100 000 iedzīvotāju. Kā norāda ministrijas preses dienests: «Projekts vērsts uz infekcijas slimību profilaksi un izplatības ierobežošanu, īpaši iedzīvotāju grupās, kuras pakļautas paaugstinātam infekciju riskam.» Taču ministrija palaidusi garām vai noklusē visai būtisku faktu, par ko Neatkarīgā nesen jau vēstīja. Pēc Slimību kontroles un profilakses centra ziņām, HIV lielākā riska grupa ir gados jauni heteroseksuāļi. Tradicionāli orientēti pusaudži – gan jaunieši, gan jaunietes! Tieši viņu vidū HIV izplatās īpaši strauji, un, ja tā, pēc projekta atbalstītāju loģikas – tieši viņi būtu jānodrošina ar HIV testiem klubos un krogos, ar prezervatīviem, lubrikantiem un visiem citiem seksa palīglīdzekļiem, lai tikai ierobežotu slimības izplatību. Tomēr – heteroseksuāļiem nekā.

Netieši projekta lietderību liek apšaubīt arī tā rezultāti. Kopš geju testpunktu darbības sākuma nav atklāts neviens HIV infekcijas gadījums. Tikai šādas tādas vienkāršākas vīru seksā iegūtas kaites.

Tātad galvenais ieguvums no valsts atbalstītā projekta ir nevis sekmīga cīņa ar briesmīgu slimību, bet mazāki tēriņi par seksu gejiem, lielāki ienākumi prezervatīvu tirgotājiem un iespēja saņemt algu projekta īstenotājiem. Veselības ministrija gan uzsver, ka projektu atbalsta tikai informatīvi, nevis finansiāli. Tas tiesa, jo iemaksas Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumentā, no kā finansēts projekts, veic Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Tā ir cena par tiesībām tirgoties ar Eiropas Savienību. Taču tieši Latvijas ziņā ir pieejamās naudas lietderīga tērēšana. Konkrētajā gadījumā tā ir apšaubāma – lubrikants veseliem gejiem.