Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

RECENZIJA: Electric Wizard, "Time To Die"

© publicitātes

Ļoti īpatnēja britu smagās mūzikas komanda, kuras stila definēšanai Rietumu mūzikas kritiķi izmantojuši it kā kopā nekādi neejošo jēdzienu „doom & stoner metal”, bet kā iespējamos līdziniekus minējuši agrīnos „Black Sabbath” un krietni jaunākos „Cathedral”.

Kaut kur tam visam var piekrist, tikai vēl jāpiebilst, ka „Electric Wizard” mūzikā vērojama arī krietna deva psihedēlijas elementu. Un kā nu nebūs, ja dziesmu tēmas ir okultisms, šausmu filmas, raganu dzīves izpēte un „zālītes” apdziedāšana. Neskatoties uz to, grupa nav jaunuļu apkopojums – tā pastāv jau no 1993. gada, tās kontā ir astoņi studijas albumi. No pašiem pirmsākumiem ierindā gan ir tikai pats grupas līderis, vokālists un ģitārists, visu dziesmu autors Džastins Oborns, kopš 2003. gada par viņa uzticamo līdzgaitnieci var dēvēt ģitārmeiteni Lizu Bakingemu, bet basģitārists un bundzinieks gan bieži mainās. Par viņu labākajiem darbiem tiek dēvēti albumi „Come My Fanatics” un „Dopethrone”, kas nākuši klajā attiecīgi 1997. un 2000. gadā, taču tas nenozīmē, ka šobrīd grupa vienkārši „atsit numuru” – skat, prestižais „New Musical Express” jaunajam albumam pārsteidzošā kārtā iešķiebis septiņas balles no desmit iespējamām! Paklausoties dziesmu tekstus gan šķiet, ka Obornam nav viss kārtībā ar galvu, taču varbūt tas pat ir labi – kam tagad viegli...

PAR. Atsauces uz „Cathedral”ģitāru skanējumu ir patīkamas. Un dažas kompozīcijas ir patīkamas, piemēram, majestātiskā un monumentālā „We Love The Dead”.

PRET. Dažas kompozīcijas ieslīgst pat desmit minūšu garumā, taču šķiet, ka ne vienmēr pašam autoram ir skaidrs, ar ko tām vajadzētu noslēgties, un par ko vispār viss šis stāsts. Te jābūt īpaši labi sagatavotam „doom & psychedelic” mūzikas apcirkņos vai, kas droši vien vēl labāk, jābūt labos draugos ar dažādām aizliegtām un jaukām vielām, lai spētu „iebraukt” šajā mūzikā. Pārējiem sāks vilkt uz miegu un prasīties CD atskaņotājā šo produktu ātrāk nomainīt pret kaut ko citu.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.