Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vienaudža aizdedzināšanas lietā mēģina vienoties

© publicitātes

Šobrīd mēģina panākt vienošanos krimināllietā par vienaudža apliešanu ar spirtu un aizdedzināšanu kādā Ventspils jauniešu ballītē.

Latvijas Kriminālprocesa likums apsūdzētajam legāli ļauj vienoties ar prokuroru par vainas atzīšanu un piespriežamo sodu. Vienošanās process iespējams, ja apsūdzētais pilnībā atzīst savu vainu, piekrīt juridiskajai kvalifikācijai un inkriminējamā nodarījuma apjomam, kas uzrādīts apsūdzībā. Izdevīguma meklējumos, tāpat kā jebkurā darījumā, kam piekrīt abas puses, arī vienošanās procesā abas puses izvirza savus nosacījumus. Prokurors ir ieinteresēts lietā nezaudēt un panākt, lai apsūdzētais saņem pelnīto sodu, tikmēr apsūdzētais cer saņemt pēc iespējas mazāku sodu. Vienošanās procesa pamatā ir atrast zelta vidusceļu.

Tieši šāds variants tiek īstenots vienaudža aizdedzināšanas krimināllietā. Mēģinājumam noslēgt vienošanos pirmajā tiesas sēdē pagājušajā nedēļā piekrita visas iesaistītās puses. Tas gan neraisījās tik raiti kā plānots, un trešdien izsludinātajā četru stundu garajā pārtraukumā līdz galam vienoties neizdevās. Tika nolemts, ka pārrunas tiks turpinātas līdz piektdienai, taču arī piektdienas tiesas sēdē puses atzina, ka diemžēl tām nav pieticis ar atvēlēto papildu laiku, lai varētu novest vienošanos līdz galam un noformēt to rakstiskā formā. Cik noprotams, vislielākās problēmas sagādā vienošanās par cietušajam nodarītā kaitējuma atlīdzības nosacījumiem. Tādēļ lūgts vēl viens tiesas sēdes pārtraukums. Tiesa nolēma apmierināt šo lūgumu, piekodinot, ka tā būs pēdējā iespēja panākt vienošanos. Šopiektdien, 24. oktobrī, ir pēdējā diena, kad vienošanās jāiesniedz tiesā. Pretējā gadījumā, visticamāk, tiesa notiks ierastajā kārtībā – ar liecinieku un cietušā uzklausīšanu, ar apsūdzētā nopratināšanu un pārējām procesuālajām darbībām. Jāpiebilst, ka tiesas sākumā apsūdzētais jaunietis savu vainu nodarītajā atzina tikai daļēji, taču, kad tika uzsāktas pārrunas par vienošanos, viņš savu nostāju mainīja un vainu atzina jau pilnībā.

Cietušā jaunieša mamma Signe pagaidām lietu nekomentē. Kad pienāks piektdiena un būs redzams vienošanās saturs, tad arī varēs spriest, vai tas atbilst arī cietušo interesēm. Ja neatbildīs, tad cietušie to varēs pārsūdzēt. Neatkarīgā jau ir rakstījusi, ka šokējošais noziegums notika pagājušā gada 30. aprīļa vakarā. Pie kāda nepilngadīga jaunieša mājās Ventspilī sapulcējās jauniešu kompānija kopīgai ballītei ar alkohola lietošanu. Apsūdzētais jaunietis, kurš tobrīd vēl bija 17 gadus vecs, vakara gaitā pazemojoši izturējās pret 16 gadus veco Andi. Kad Andis aizgāja gulēt uz citu istabu, apsūdzētais aizmigušajam uz apģērba uzlēja skapītī atrastu spirtu un ar savām šķiltavām to aizdedzināja. Jaunietis pēc zēna aizdedzināšanas aizbēga un atstāja cietušo degam. Andim pēc notikušā veiktas vairākas operācijas, un joprojām notiek rehabilitācijas process.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2014/10/22/vienaudza-aizdedzinasanas-lieta-megina-vienoties