Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Latvija pirmo reizi ievēlēta ANO Cilvēktiesību padomē

© Scanpix/AP

Šodien ANO Ģenerālā asambleja ar 175 balsīm par Latviju ievēlējusi ANO Cilvēktiesību padomē, informē Ārlietu ministrijā.

Latvija Cilvēktiesību padomē ievēlēta uz termiņu no 2015. līdz 2017.gadam.

Kā uzsver Ārlietu ministrijas pārstāvji, šī ir pirmā reize, kad Latvija ir ievēlēta svarīgākajā ANO cilvēktiesību struktūrā. No nākamā gada padomē darbu uzsāks kopumā 15 jaunas valstis - Albānija, Bangladeša, Bolīvija, Botsvāna, Gana, Indija, Indonēzija, Katara, Kongo, Latvija, Nīderlande, Nigērija, Paragvaja, Portugāle un Salvadora. Ievēlēšana padomē esot apliecinājums Latvijas sasniegtajam cilvēktiesību jomā nacionālā un starptautiskā līmenī.

Būšana padomes sastāvā Latvijai ļaušot sniegt ieguldījumu cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanā visā pasaulē. Latvija sniegs stingru atbalstu ANO cilvēktiesību mehānismu neatkarībai un efektivitātei. Darbojoties padomē, Latvija sekmēs savas cilvēktiesību jomas prioritātes - sieviešu tiesības un dzimumu līdztiesību, vārda brīvību, tā arī būs iespēja paaugstināt pilsoniskās sabiedrības līdzdalību.

Latvija arī turpinās savu ilggadējo iniciatīvu - aicināt ANO dalībvalstis izsniegt pastāvīgo ielūgumu ANO ziņotājiem un darba grupām jeb tā saucamajām speciālajām procedūrām, kā arī uzturēt atvērtu dialogu un konstruktīvu sadarbību ar attiecīgo mandātu turētājiem.

ANO Cilvēktiesību padome ir starpvaldību institūcija, kas ir atbildīga par cilvēktiesību veicināšanu un aizsardzību, kā arī cilvēktiesību pārkāpumu risināšanu pasaulē. Padomi veido 47 dalībvalstis - 13 no Āfrikas, septiņas no Rietumeiropas un citu valstu grupas, 13 no Āzijas, astoņas no Latīņamerikas, sešas no Austrumeiropas grupas, kuras ANO Ģenerālā asambleja ievēl uz trīs gadu termiņu. Latvija darbojas Austrumeiropas grupā.