Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Līvānos skolas divus dēļus vēl nemeklē

© f64

Līvānu novadā, par spīti skolēnu skaita kritumam, tomēr izdevies saglabāt savas astoņas vispārējās izglītības iestādes. Cik ilgi tā būs, īstas atbildes gan nav. Diemžēl apdraudētas ir pat tās skolas, kurām ir ļoti labi mācību rezultāti. Ir arī izņēmumi – Jaunsilavas pamatskolā pēdējo gadu laikā audzēkņu ir pat vairāk.

Kritiskā robeža tuvu

«Lai gan skolēnu skaits šogad novadā kopumā nav samazinājies, tomēr ne visās novada skolās tas ir jūtams. Piemēram, Sutru pamatskolas deviņās klasēs mācās vien 32 bērni,» neiepriecinošo situāciju ieskicē Līvānu novada Izglītības pārvaldes vadītāja Ilga Peiseniece, piebilstot: ja šis skaitlis paslīdēs zem trīsdesmit, neraugoties uz skolas labajiem rezultātiem, sakārtoto materiālo bāzi un labo pedagogu kolektīvu, būs, iespējams, jādomā par tās slēgšanu. Uz jautājuma esot arī pērnā gada Draudzīgā aicinājuma reitingos pirmajā vietā iekļuvušās Rudzātu vidusskolas statuss. Tajā audzēkņu skaits nu jau paslīdējis zem simta, un var nākties to pārveidot par pamatskolu. Labs izņēmums uz šā fona ir Jaunsilavas pamatskola, kur šis rādītājs ir augšupkāpjošs. Pamatojums – ļoti labi sasniegumi, veiksmīgs un sistemātisks darbs ar talantīgajiem bērniem, labs pedagogu kolektīvs, kas strādājot vairāk, nekā tiekot prasīts, arī ar projektiem, tā jaunsilaviešus raksturo I. Peiseniece.

Laba gaisotne

Neatkarīgā skaidroja, kur slēpjas Jaunsilavas skolas pievilcīgums. Tā ir nosacīti jauna mācību iestāde, kas durvis vēra 1989. gada 14. oktobrī, kad nodega netālā Gaiņu skola. Lai nu tas nebija tīkams notikums, tomēr Turku pagasta ļaudis pie reizes arī nopriecājušies – nu tiks pie jaunas gaismas pils. Arī skolotāji un bērni gaidījuši jurģus, cerēdami, ka vairs nevajadzēs tuntuļoties un sēdēt klasē ar siltajiem zābakiem, jo vecajā skolā bijis tiešām auksti, atceras skolas direktore Janīna Usāre, kas Gaiņos uzsākusi darba gaitas. Diemžēl līdz nosiltināšanai arī jaunajā ēkā nav bijis ļoti silti. Tikai tagad varot beidzot justies labi un omulīgi. Kopumā gan skolas projekts, lai arī tapis padomju laika izskaņā, esot gluži labs – it īpaši priecējot stikla izbūve virs vestibila, kas piedod mājai gaišumu un plašumu. Lielajā priekštelpā ik svētkos tiek izvietoti veseli mākslas darbi, par ko liela pateicība esot skolotājai Līgai Slickai. Iespējams, ka estētiskā gaisotne ir viens no iemesliem, kāpēc šeit par skolēnu trūkumu nesūdzas, lai gan skola atrodas vien piecus kilometrus no Līvāniem, pieļauj direktore.

Tuvums pilsētai netraucē

«Sākumā te bija ap 70 bērni, šogad te mācās 123 (vislielākajā klasē ir 18, bet mazākajā – 9), bet pirmsskolas grupas apmeklē 56 audzēkņi,» J. Usāre rāda skolas bilanci, piebilstot, ka klašu komplekti vienmēr bijuši pilni, te nekad nav bijušas apvienotās klases. Lai gan jau no pašiem sākumiem nācies uzklausīt runas par to, ka skola ir pārāk tuvu pilsētai un ir lieka greznība novadam – tā jāslēdz un bērniem jāmācās Līvānos (citviet pašvaldības tā arī ir izdarījušas), bet labie rezultāti olimpiādēs un mācībās, stabilais skolēnu skaits, ļoti labi iekārtotās klases dodot gana cietu pamatu zem kājām, lai šie viedokļi nebiedētu. Augsto zināšanu līmeni pierādot arī tas, ka gandrīz ik gadu pa kādam absolventam aiziet uz Rīgas centra ģimnāzijām, par ko gan vietējās vidusskolas nepriecājoties.

Vieta arī īpašiem bērniem

Attiecībā uz speciālajām programmām, ko īsteno arī Jaunsilavā, skola tomēr mudinot vecākus izvēlēties šiem bērniem speciālās izglītības iestādes, kur esot īpaši sagatavoti pedagogi un izstrādāta metodika. Ir gan izdevies arī vienu otru integrēt parastajā programmā, un 4. klasē mācās arī vājredzīgs zēns, kurš ļoti labi iejuties vidē. Par to pārliecinās Neatkarīgā – Renāts Trifonovs ir atvērts, rosīgs un sirsnīgs puika, kurš labprāt izrāda savu palīgierīci. Direktore piebilst, ka sākotnēji ļoti piesardzīgi skatījušies uz vecāku vēlmi dēlu nevis sūtīt uz Rīgu – uz Strazdumuižu, kur mācās bērni ar redzes problēmām, bet gan laist vietējā skolā. Ar kopējām pūlēm, tostarp asistenta atbalstu (tā darbu apmaksā pašvaldība), rezultāti esot gluži labi. Te mācās arī daži skolēni no Jēkabpils novada bērnunama, kuri darba dienās paliek internātā. Skolā darbojas arī pagarinātās dienas grupa, pāris dienas nedēļā ir nodrošināts psihologs, sociālais pedagogs un logopēds.