Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Darba devēji neguļ; trešdaļai strādājošo liegta pieeja sociālajiem tīkliem

© f64

Pieaugošā cilvēku mobilitāte rada jaunus un būtiskus izaicinājumus informācijas drošībai, jo īpaši – biznesā. Divas trešdaļas jeb 69% procenti strādājošo Latvijā darbam var izmantot savas personiskās mobilās ierīces un gandrīz tikpat liels skaits cilvēku – 67% – atzīst, ka nav informēti par savas organizācijas datu drošību, secināts Samsung indeksa LIVING Bussines pētījumā.

«Līdz ar tehnoloģiju attīstību strauji mainās ne vien privātās dzīves, bet arī darba paradumi. Cilvēki aizvien vairāk vienu ierīci izmanto privātajām vajadzībām un darbam, tā būtiski paaugstinot drošības risku uzņēmumu un iestāžu informācijai,» norāda Samsung Electronics Baltics biznesa klientu attiecību vadītājs Ronalds Možeiko. Viņaprāt, viedās un mobilās tehnoloģijas – tālruņi, portatīvie un planšetdatori – zināmā mērā kļūst par pelēkās zonas ierīcēm biznesam un ar to saistītie draudi pagaidām nav pietiekami apzināti un novērtēti. LIVING Business pētījums atklāj: lai arī vairums respondentu domā par savu mobilo ierīču drošību, tā bieži ir tikai iluzora. Vismaz viena aizsardzības metode ir 70% portatīvo datoru, 60% viedtālruņu un 52% planšetdatoru, taču lielākoties tā ir parole, kas, pēc R. Možeiko teiktā, ir zemākais aizsardzības līmenis. Viena sestā daļa vispār nelieto nevienu aizsardzības sistēmu savām mobilajām ierīcēm, tajā skaitā pat tām, kas tiek lietotas darba vajadzībām.

Aptuveni 65% aptaujāto atzina, ka darbam piešķirto viedtālruni izmanto arī privātām lietām, un tikpat daudz darbinieku savas privātās mobilās ierīces lieto darba vajadzībām. Turklāt gandrīz puse aptaujāto atzīst, ka darbam izmantoto ierīci lieto vēl kāds – visbiežāk dzīvesbiedrs (34% gadījumu) vai bērni (27%), kas varētu nozīmēt, ka parole ir arī šo cilvēku rīcībā.

R. Možeiko stāsta, ka tradicionāla prakse, kā risināt drošības jautājumus uzņēmumā, ir aizliegums. Aptuveni 30% aptaujāto Latvijā un Lietuvā, 20% Igaunijā apliecina, ka darbavietā ir liegta pieeja atsevišķām interneta vietnēm, piemēram, Latvijā Facebook, Dropbox, draugiem.lv, failiem.lv. Tomēr 17% aptaujāto godīgi atzinuši, ka noteiktās situācijās apiet ierobežojumus.

«Dators vairs nav vienīgais interneta avots uzņēmumā, tāpēc līdzšinējie ierobežojumi ir kļuvuši neefektīvi. Piekļuve sociālajiem tīkliem vai citām interneta vietnēm ir iespējama mobilajā telefonā vai – pat sliktāk – uzlaužot sistēmu, kas savukārt var radīt nevēlamas sekas biznesam, jo līdzi var atvērties durvis uz kādiem svarīgiem dokumentiem,» uzsver TechHubRiga līdzdibinātājs un Reach.ly vadītājs Ernests Štāls.

Taču vienlaikus pētījums arī rāda, ka mobilās ierīces paaugstina produktivitāti un strādājošo apmierinātību. Samsung LIVING Business pētījums atklāj – puse respondentu uzskata, ka iespēja izmantot vienu ierīci darbam un privātām vajadzībām paaugstina viņu produktivitāti un apmierinātību ar darbu. «Mobilitātes nodrošinājums stiprina strādājošo pārliecību par savām darbspējām un apmierinātību ar darbavietu kopumā, kas ir ļoti pozitīva tendence. Taču vienlaikus LIVING dati ir atgādinājums kā organizāciju vadībai, tā strādājošajiem – darbam izmantotā privātā ierīcē var būt aizsargājama un konfidenciāla darba informācija. Tāpēc ļoti būtiski risināt – kā jaunās tendences izmantot savā labā un būt ieguvējiem,» teic pētījumu kompānijas GFK vadītāja Māra Tauriņa.

Samsung LIVING Business pētījumu veca GFK Custom Research Baltic, aptaujājot 1669 Latvijā, Lietuvā un Igaunijā strādājošos.

***

Personisko mobilo ierīču lietošana darba vajadzībām, % no aptaujāto skaita

Latvija 69

Lietuva 72

Igaunija 72

Darba devēju aizliegums piekļūt atsevišķām interneta vietnēm, % no aptaujāto skaita

Latvija 30

Lietuva 30

Igaunija 20