Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vispasaules kafijas diena: katru rītu kafiju dzer 72% iedzīvotāju

© f64

Atzīmējot Starptautisko Kafijas dienu, Baltijā lielākais kafijas ražotājs “Melnā Kafija” ir veicis pētījumu par Latvijas iedzīvotāju kafijas patēriņa paradumiem. Pētījumā noskaidrots, ka 72% Latvijas iedzīvotāju kafiju bauda katru rītu. Aptaujas dati rāda, ka Latvijas iedzīvotāju kafijas dzeršanas paradumos visbiežāk tiek ievērota mērenība - 67% iedzīvotāju dienā izdzer vienu līdz trīs tasītes kafijas.

Pētījums par Latvijas iedzīvotāju kafijas patēriņa paradumiem apstiprina, ka kafiju katru vai gandrīz katru rītu izvēlas baudīt 72% Latvijas iedzīvotāju, savukārt 29% iedzīvotāju kafija palīdz cīnīties ar miegu un nogurumu visas dienas garumā. Ceturtā daļa pētījuma dalībnieku apgalvo, ka tieši pie kafijas tases raisās vislabākās sarunas. Tikai 10% respondentu atzīmējuši, ka kafiju dzer vienīgi īpašos gadījumos un svētku reizēs.

“Latvijā trīs no četriem cilvēkiem savu ikdienu nevar iztēloties bez kafijas. Domāju, tas ir tikai loģiski, ka pasaulē populārākais dzēriens izpelnījies šādu uzmanību arī Latvijā,” stāsta SIA “Melnā Kafija” ģenerāldirektors Mārtiņš Čakste. “Darbojoties šajā industrijā, palīdzam uzturēt vairāk nekā 25 miljonus mazo kafijas audzētāju apkārt ekvatoram visā pasaulē. Ja pieskaitām tirgotājus, transportētājus, grauzdētājus un izplatīšanas tīklus, sanāks iespaidīgs skaitlis cilvēku, kuriem šis dzēriens ir ne tikai baudas mirklis, bet arī darbs, dzīvesveids un iztikas avots,” norāda Mārtiņš Čakste.

Izrādās, ka ievērojama daļa iedzīvotāju (66%) kafiju izvēlas pagatavot mājās, savukārt 28% pie kafijas pagatavošanas ķeras uzreiz pēc ierašanās darbā. Tikai 6% pētījuma dalībnieku iegādājas kafiju līdzņemšanai kādā tirdzniecības vietā. Gandrīz puse aptaujas dalībnieku (47%) dod priekšroku profesionāļu pagatavotai kafijai, piemēram, kafejnīcās, savukārt 42% Latvijas iedzīvotāju vislabāk patīk kafija, kas aplieta tieši krūzītē. 32% aptaujas dalībnieku vislabprātāk izvēlās kafijas automātā pagatavotu kafiju, kā arī kapsulu aparātā pagatavotu kafiju – 10%.

Vienu līdz trīs tasītes kafijas dienā dzer 67% Latvijas iedzīvotāju. To, ka dzer vairāk par 3 tasītēm, kopumā norādīja 15% un biežāk tā teica vīrieši, kā arī respondenti vecumā no 35 līdz 54 gadiem Latvijas reģionos. “Lai gan kafiju Latvijā ir iecienījusi ievērojama sabiedrības daļa, tā tiek patērēta samērīgās devās – reti kurš dienā izdzer vairāk par trīs kafijas krūzēm. Vēl joprojām daudz cilvēku izvēlas kafiju pagatavot, to aplejot tieši krūzītē ar karstu ūdeni. Šāds kafijas pagatavošanas veids nav īpaši izplatīts citur pasaulē, bet ir ļoti populārs tieši Baltijas valstīs,” atklāj Mārtiņš Čakste.