Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kartupeļu cenas šogad par 30% zemākas nekā pērn

© F64

Rudens ir laiks, kad cilvēki steidz iepirkt kartupeļus, kuru ražu zinātāji šogad slavē. „Raža, labo laika pstākļu ietekmē, ir padevusies labāka, kā pērn,” teic Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle, apliecinot, ka arī cenas šogad ir zemākas nekā iepriejš.

"Šobrīd tirgojam tikai Latvijas sveramos kartupeļus. Septembrī pieprasījums pēc tiem, salīdzinājumā ar pagājušā gada periodu, ir par aptuveni 35% lielāks un cenas veikalos variē no 0,32 eur līdz pat 0,19 eur par kilogramu,” informē Rimi Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere.

Arī kooperatīvu sabiedrības Baltijas dārzeņi izpilddirektors Jānis Bušs norāda, ka par ražu sūdzēties šogad nevarētu. „Protams, tas jāvērtē atkarībā no reģiona, tomēr kartupeļu ražas šobrīd ir vidējas un labas. Labās ražas, tāpat kā Krievijas embargo ietekmē kartupeļu cena ir nokritusies par 30-40%,” uzsver J. Bušs.

To, ka Latvijas veikalos pārsvarā nopērkami uz vietas audzēti tupeņi un pircēju interese par to iegādi pieaugusi apstiprina Maxima Latvija pārstāvis. „Kartupeļu pārdošanas apjoms salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaudzis par 50% cenas, turpretim, samazinājušās aptuveni par 12%, tomēr, vai tam ir sakars ar embargo, nemācēšu komentēt. Manuprāt, cenu kritumam pamatā ir labā raža,” pauž Maixma Latvija komunikācijas daļas vadītājs Jānis Beseris. Noteikti var teikt to, ka kartupeļi, salīdzinot ar pagājušo gadu ir kļuvuši lētāki. "Kopumā cenu kritums novērojams visā Latvijā un par cenām varu droši teikt to, ka tik cik pagājušo gadu kartupeļi maksāja santīmus, tik centus tie maksā šogad, tātad tie ir kļuvuši lētāki,” cenu lejupslīdi uzsver A. Kraukle