Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Restorānā Vincents gatavo ēdienus no vārnu gaļas

© nra arhīvs

Pretrunīgas sajūtas izraisījis restorānā Vincents notikušais gastronomiskais eksperiments, kurā rakstnieks Alberts Bels tika mielots ar vārnu gaļas ēdieniem – vārnas gaļas pīrāgu, vārnas gaļas sautējumu mīklas podiņā un apceptu vārnas krūtiņu.

Restorānā Vincents Neatkarīgajai apstiprina, ka jau tiek meklēts mednieks, ar ko sadarboties, lai ekskluzīvās maltītes pēc pieprasījuma varētu gatavot ar zināmu regulāri.

Varētu jautāt, kāpēc gan kādam būtu jāēd vārna. Tik gudrs un inteliģents putns. Filozofs un eksperts bioētikas jautājumos Artis Svece atbild ar pretjautājumu – kāpēc gan ne? «Cūkas arī ir inteliģenti dzīvnieki. Ja mēs atzīstam, ka ēst cūkas ir normāli, nav arī iemesla apvainoties uz tiem, kuri ēd vārnas.» 

Senie kurši vārnas sālījuši un mucās likuši, to romānā Cilvēki laivās aprakstīja Alberts Bels. Tāpat zināms, ka vārnas ēstas Prūsijā. Arī mūsdienās vārnas ir iekļautas Eiropā medījamo putnu sarakstos, un Latvija nav izņēmums. Taču, kā stāsta Latvijas mednieku savienības vadītājs Jānis Baumanis, vārnu medīšanas mērķis ir cits. Kopš padomju laikiem tiek uzskatīts, ka vārna ir kaitīgs putns, kas izēd citu putnu olas. Tad nu ir formāls iemesls pašaut dzīvu mērķī. «Tomēr mūsdienās reti kurš to dara, un neesmu arī dzirdējis, ka kāds mēģinātu vārnu ēst. Vismaz tradicionāli tas neskaitās ēdamais medījums,» skaidro J. Baumanis.