Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ko darīt, kad kaimiņu suns bojā dzīvi?

© Rafael Mantesso

„Blakus dzīvoklī caurām dienām gaudo kaimiņu suns. Tas nopietni bojā manu dzīves kvalitāti, ilgst jau nedēļām un ap šo brīdi vairs nav izturams. Ar kaimiņiem, kuri visādi citādi, šķiet, normāli cilvēki, esmu mēģinājusi par šo tēmu runāt, bet viņi saka, ka neko nevar izdarīt, tā viņš darot. Pat nezinu pie kā vērsties pēc palīdzības,” par savu sāpi raksta nra.lv lasītāja, kura vēlējās palikt anonīma.

Pirms neilga laika tika saņemta kādas lasītājas sūdzība, par kaimiņu suņa izraisīto troksni, kurš traucē tās ikdienas dzīves ritmu. Šāda situācija bez šaubām ir nepatīkama, un lai noskaidrotu, kā rīkoties nra.lv sazinājās ar Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) preses sekretāri Inesi Krieviņu. „Šādā gadījumā vai nu jāsauc policija vai jāraksta policijā iesniegums. Policijas darbinieki apsekos šo adresi, apskatīsies vai suns ir reģistrēts, vai tam ir visi nepieciešamie dokumenti, un tas pienācīgi apkopts. Ja radīsies aizdomas, ka pārkāpti labturības noteikumi, tiks pieaicināti speciālisti no veterinārā dienesta. Tomēr, ja viss būs kārtībā, par paša suņa izraisīto troksni neko izdarīt iespējams nebūs, jo suns galu galā ir dzīva būtne, nevis kādas personas trokšņa objekts,” uzsver I. Krieviņa.

Arī Pārtikas un Veterinārā dienesta veterinārās uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa norāda uz to, ka dzīvnieka izraisītais troksnis, var nebūt saistīts ar tiešiem tā labturības pārkāpumiem. „Protams, ja ir aizdomas, ka ir dzīvniekam tiek darīts pāri jāgriežas vai nu RPP vai veterinārajā dienestā, jo īpašnieka pienākums ir nodrošināt dzīvniekam piemērotus dzīves apstākļus, kas apmierina viņa vajadzības. Dzīvnieka īpašniekam, pēc PVD pieprasījuma ir pienākums uzrādīt savu mājdzīvnieku un tad arī situācija kļūst skaidra. Ja dzīvnieks ir draudzīgs, kopts un dzīvo labos apstākļos, tad viss kārtībā, ja ne, veterinārā dienesta darbinieku kompetencē ir uzlikt sodu vai konfiscēt dzīvnieku un pārvietot to uz pašvaldības patversmi. Tomēr, jāpieļauj iespēja, ka dzīvnieks gaudo vienkārši aiz garlaicības. Tādas situācijas ir bijušas bieži, kamēr saimnieks darbā, sunītim, kurš atstāts mājās nav aktivitāšu, viņam paliek skumīgi un viņš sāk gaudot,” skaidro M. Riekstiņa.